Hlavní obsah

VIDEO: Apple představil nový iPhone s navigací a nižší cenou

Novinky, ČTK, Miloslav Fišer

Americká technologická firma Apple představila novou verzi multimediálního mobilního telefonu iPhone s rychlejším přístupem na internet a navigací GPS. Očekávaný telefon spojující webový prohlížeč, mediální přehrávač a mobil představil generální ředitel společnosti Steve Jobs na konferenci s firmami, které pro Apple vyvíjejí.

Článek

Jobs dodal, že Apple prodala již šest miliónů iPhonů. Analytici odvětví říkají, že by tržby za mobily iPhone mohly nakonec překonat i počítače Macintosh nebo přehrávače iPod.

Mezi analytiky se již říkalo, že Apple bude muset iPhone inovovat na třetí generaci mobilních sítí (3G), pokud chce splnit cíl deseti miliónů prodaných mobilů do konce letošního roku.

Verze o osmi gigabajtech se bude prodávat za 199 dolarů (zhruba 3200 Kč); verze s dvojnásobnou kapacitou bude k dostání za 299 dolarů (4800 Kč) ve 22 zemích od 11. července. Jobs také představil jazykové verze nového iPhonu 3G. Vedle hlavních evropských a několika asijských jazyků se v seznamu na obří obrazovce za manažerem objevily i ruština a polština.

Čeští operátoři se předhánějí, který nabídne iPhone dříve

Tuzemská pobočka mobilního operátora Vodafone začala registrovat zájemce o koupi multimediálního telefonu iPhone od Apple. Česko je jednou z deseti zemí, kde se iPhone v novém provedení 3G objeví, oznámil Vodafone, který by ho měl uvést ještě letos.

Přesný termín uvedení na trh firma neuvedla, ale podle neoficiálních informací to bude zřejmě po prázdninách. Telefon by měl v síti Vodafonu fungovat, přestože český operátor technologii 3G nenabízí. V budoucnu to ale chce napravit sdílením sítě s jiným operátorem.

iPhone 3G v Česku uvede letos i T-Mobile, který jej hodlá mimo jiné prodávat i v Chorvatsku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Na trhu se rovněž hovoří i ochystaném uvedení iPhonu v síti O2, mluvčí Martin Žabka to odmítl komentovat s tím, že se ke spekulacím nebude vyjadřovat.

Český Vodafone začal registrovat zájemce o iPhone

Zájemci o iPhone od Vodafonu v České republice se k přednostnímu odběru informací mohou zaregistrovat na stránkách Vodafonu. Registrovaní zákazníci budou dostávat jako první veškeré informace, týkající se modelu, který bude uveden na český trh a jako první se dozvědí o zahájení jeho prodeje.

V Austrálii, Itálii, Portugalsku a na Novém Zélandu nabídne Vodafone telefon 11. července, a to tarifním zákazníkům i zákazníkům s předplacenými kartami. Součástí nabídky budou i balíčky datových služeb. Ke stejnému datu bude nová generace telefonu dostupná i u T-Mobile v Německu, Rakousku a Nizozemsku.

Anketa

Už jste si pořídili iPhone?
Ano, už jej mám.
5 %
Ne, ale plánuji si ho pořídit.
13,5 %
Ne, neuvažuji o tom.
81,5 %
Celkem hlasovalo 27655 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple inovuje svou řadu počítačů iMac

Nové modely postavila na procesorech Intel Core 2 Duo a doplnila nejvýkonnější grafiku, která kdy byla na iMacu dostupná. Nejvýkonnější iMac z této řady...

Napster začal prodávat hudbu ve formátu MP3

Internetový hudební servis Napster v úterý začal prodávat hudební soubory v MP3 formátu bez ochrany proti kopírování. Napster si od tohoto kroku slibuje,...

Výběr článků

Načítám