Hlavní obsah

Majitel ubytovny: policii jsem o Novákovi řekl už v květnu

Právo, jjí, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD
Aktualizováno

Policie dostala signál o podivném chování slovenského dělníka Antonína Nováka, obviněného nyní z vraždy a znásilnění devítiletého Jakuba Šimánka, už někdy v polovině května. Tvrdí to majitel soukromé ubytovny v havlíčkobrodské ulici Na Valech Antonín Valíček, kde v pronajatém pokoji vrah měsíce bydlel.

Foto: Jiří Jíra, Právo

Ubytovna, kde Antonín Novák bydlel. Jakuba si tam z parku odvedl.

Článek

Jak v pondělí líčil Právu, že není s Novákem všechno v pořádku mu začalo vrtat hlavou po smrti Jakuba.

„Odstěhoval se hned také začátkem května. A pak si vypnul telefon,“ vzpomínal Valíček. A právě to, jak dodal, mu začalo být podezřelé. Proto policii kontaktoval a na podivný odjezd svého nájemníka ji upozornil. Jakuba v domě ale nikdo neviděl.

V pátek se ukázalo, že to byla správná stopa, když k Valíčkovi přijeli vyšetřovatelé a na místě činu získali takové důkazy, že druhý den Nováka zatkli. Vrah bydlel hned za zdí parku Novák zavraždil Jakuba v nenápadném domě v samotném centru Havlíčkova Brodu v prvním patře.

Ubytoval se blízko školy

V domě má Valíček svůj Bazar Tonny. Pokoje v patře pronajímal v rámci svého podnikání tak trochu navíc, o možnosti ubytování svědčí pouze ručně psané oznámení na vchodových dveřích. Z domu měl Novák všechno jako na dlani. Do parku Budoucnost viděl přes zeď, na dohled měl dvě školní budovy, na dětský koutek, kde se 4. května devítiletý Jakub ztratil, to měl sotva dvě stě metrů.

„Bydlel tady od loňského listopadu. Za celou dobu jsem s ním neměl žádný problém. Nepil, nekouřil, akorát mi připadal takový divně tichý,“ popsal pronajímatel pokojů Nováka. „Ale když jsem potřeboval po Emmě pomoci s opravou střechy, tak jsem byl rád, že ho tady mám,“ vzpomněl si Valíček na jednu z epizod pobytu cizince.

Valíček pronajímal nejvýš čtyři pokoje, v současnosti tady má pouze dva ubytované, ani jeden z nich nebyl v pondělí k zastižení. „Ubytování zprostředkovávala agentura, která taky zajišťovala hlášení cizinců na cizineckou policii. Já jsem si pouze někdy z nabídky vybíral, nechtěl jsem tady opilce nebo nějaké jinak problémové lidi,“ popsal praxi provozovatel ubytovacích služeb.

Slovák Antonín Novák se policistům k vraždě Jakuba přiznal. Foto: Repro ČT

Co přesně Novák v době pobytu v Havlíčkově Brodě dělal, Valíček říct nedokázal.

K pokoji hrůzy položil kytičku

Měl se živit jako pokrývač, pracoval v okolí pro různé podnikatele. Podle některých informací jezdil nějaký čas dělat taky do humpolecké firmy Zexel Valeo. V pondělí odpoledne umístil Valíček na dveře, jimiž se vchází na pokoje v patře, Jakubovu fotografii a pod ni karafiáty svázané černou stužkou. „Chudák kluk,“ poznamenal muž, který měl mezi ubytovanými hosty v domě vraha.

Policie: Slovák obviněný z vraždy Jakuba si tipoval více chlapců

V Ratboři se ubytoval čtyři dny po vraždě

V Ratboři se Antonín Novák ubytoval 8. května, čtyři dny po činu. V sobotu ho tady zatkli.

Novák bydlel měsíc v jednom z pokojů pronajímaného rodinného domku na okraji obce. „Nijak na sebe neupozorňoval. Naopak, byl slušný, velmi čistotný. Bydlel tady sám na pokoji, nikdo za ním nechodil, nikoho si sem nevodil,“ řekla Právu o ubytovaném muži žena, která vrahovi pronajímala pokoj, Alena Novotná. Podle ní měl zcela v pořádku doklady a nikoho ani ve snu nenapadlo, že je to násilník.

„Žádný problém s ním nebyl, jako ostatní chodil někam do práce, choval se úplně normálně, nebyl důvod ho někam hlásit,“ dodala pronajímatelka domu. Ani nijak evidovaný tady být nemusel, takže se o něm úřady či policie nemohly dozvědět.

„U nás se žádný poplatek za ubytování neplatí, takže není třeba ho nikde hlásit. Člověka si zapíše jen paní na ubytovně a nikde se nic neeviduje,“ potvrdil starosta Ratboře s pěti stovkami obyvatel Karel Uxa (NK).

Podle starosty se Novák v obci moc neukazoval. „Byl tady tak měsíc. Jezdil na kole někam do práce, snad někde pomáhal dělat střechy, tady jsme ho moc nevídali, byl tu jen krátce,“ dodal starosta. Lidé z obce, kde násilník chvíli bydlel, jsou ze zpráv o muži, který se pohyboval v blízkosti jejich dětí, dost vyplašeni.

„Z představy, že si tady mohl tajně vyhlížet mezi našimi dětmi svou další oběť, je mi špatně a leze mi mráz po zádech. Před hyenami jako on ale dítě nikdo neubrání. Přece nemůžeme zakazovat takhle velkým dětem, aby šly samy na hřiště,“ říkala jedna z místních matek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám