Hlavní obsah

Školky hlásí plno, mnohé děti musí zůstat doma

– PRAHA
Novinky, Tomáš Holý

Školky v Praze, Brně, Liberci a Plzni hlásí plno. V Česku se v posledních letech narodilo hodně dětí a kapacity pro ně ve státních mateřských školách nestačí. Rodiče tak mnohdy musí zůstat s dětmi doma nebo hledat možnosti hlídání. Nejkritičtější situace je ve velkých městech, volná místa na příští školní rok mají jen školky na menších vesnicích.

Článek

Výjimkou proto nejsou případy, kdy rodiče zajíždějí z měst do vesnic, aby měli jistotu, že se dítě do zařízení dostane. „Zaznamenali jsme, že v Plzni mají plno, zatímco my máme ještě nějaká místa volná. Proto rodiče přihlašují děti i u nás. Chtějí se tak pojistit, že se dítě někam dostane,“ potvrdila ředitelka Mateřské a základní školy v Dolní Lukavici na Plzeňsku Ivana Kvíderová.

Připomněla, že zařízení, kde mají ještě volná místa, mohou nabírat i děti z jiných měst či vesnic. „Měli jsme tu už paní, která z velké dálky každý den vozila svoji holčičku,“ dodala. Přesto ani lidé žijící na venkově nemají předem vyhráno. Například vesnice Krásné Pole, která je přidružená k Ostravě má také plno. Tamní ředitelka Novinkám řekla, že má asi přes dva tisíce obyvatel, ale díky mohutné výstavbě je dětí mnoho.

Rodiče, kterým se podaří dítě do školky umístit, musí i ve státní školce počítat s drobnými náklady. Měsíční školné se pohybuje v rozmezí dvou až pěti set korun za měsíc. Stravné je pak kolem třiceti korun za den. Záleží vždy na lokalitě a i stáří dítěte.

Na rodiče čekají kritéria, podle kterých se děti vybírají. Přednostně mohou nastoupit ty, které by po roce stráveném ve školce měly nastoupit do první třídy, či ty, jejichž oba rodiče chodí do práce.

„Už loni jsme měli převis 30 dětí. V Praze je to všude stejné a myslím si, že v okolí Prahy možná ještě horší. Kolem Prahy se totiž ohromně staví, ale školky nejsou,“ řekla Novinkám ředitelka MŠ Gagarinova šestého městského obvodu Marcela Hanáková. Pokud by si Pražené mysleli, že je spasí například soukromá školka, tak i ty hlásí plno. Například anglická škola Nessie hlásí obrovský zájem a děti taktéž musí odmítat.

Počet dětí za několik let opět klesne

Za velkou vlnou dětí jsou takzvané Husákovy děti. Předchozí ročníky byly slabé a mnoho mateřských škol se zrušilo, protože do nich neměl kdo chodit. Jakmile ale začali mít lidé narození v 70. letech děti, situace a obrátila. Zařízení nyní chybí.

„Až odrodí silné ročníky žen sedmdesátých let, začne počet narozených opět klesat,“ uvedl v březnu Český statistický úřad. V některých městech se některé školky, nebo alespoň třídy rekonstruují či přistavují, přesto však ještě několik dalších let budou praskat ve švech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám