Hlavní obsah

VIDEO: Vládní kolona jela po D1 přes 200 km/h

Právo, mhr
Aktualizováno

Rychlostí okolo 180, místy i přes 220 kilometrů v hodině se řítila v sobotu krátce před polednem vládní kolona s majáky po dálnici D1 ze směru od Vyškova na Brno. Podle svědectví čtenáře vezla premiéra Mirka Topolánka.

Článek

Pokud skutečně šlo o kolonu Mirka Topolánka, tak vzhledem k tomu, že premiér byl večer na fotbale ve Švýcarsku, lze se domnívat, že spěchal na letadlo do Prahy. Je ale nutné dodat, že vládní kolona s majákem může jet jakoukoliv rychlostí, má na to právo. Podobnou výsadu mají z ústavních činitelů prezident, předsedové obou komor parlamentu, premiér a vybraní ministři.

„Já jsem neřídil, nezodpovídám za rychlost,“ řekl k rychlé jízdě na pondělní tiskové konferenci Topolánek s tím, že byl použit majáček.

Na otázku, proč jela kolona s premiérem Topolánkem tak vysokou rychlostí, odpověděla mluvčí policejního prezídia Dagmar Bednarčíková: „Policisté plnili úkoly v souvislosti s ochranou ústavního činitele. V této souvislosti využili oprávnění Zákona o PČR a Zákona o provozu na pozemních komunikacích.“ „Okolnosti vyhodnocuje na základě konkrétní situace velitel hlídky,“ dodala mluvčí. Nepřímo tak policie potvrdila, že kolona vezla Mirka Topolánka.

„Jel jsem s přítelkyní do Vídně. Zhruba patnáct kilometrů před Brnem, když jsme jeli v levém jízdním pruhu rychlostí kolem 130 kilometrů v hodině, se k nám přihnala dvě vozidla Audi A8 se zapnutými majáky na střeše. Dálkovými světly mi první z nich dával signál, abych uhnul. Učinil jsem tak a pak se vydal za nimi. Přítelkyně říkala, že vyzkoušíme, jakou rychlostí ta vládní auta pojedou,“ sdělil Právu v pondělí šestadvacetiletý Martin z Olomouce.

V prvním autě podle něj seděl na zadním sedadle jen jeden člověk, ve druhém tři osoby, které se neustále ohlížely dozadu. „Zřejmě si všimly, že je sledujeme. Zadní vůz se nás snažil brzdit. V jednom případě jeho řidič prudce snížil rychlost na zhruba 150 kilometrů v hodině, pak sešlápl plyn a zmizel rychlostí minimálně 220 kilometrů v hodině,“ uvedl Martin.

Vládní vozidla podle svých slov dojel v Brně, kde provoz přibrzdilo zúžení do jednoho jízdního pruhu kvůli havárii dvou aut. „Podařilo se mi je předjet, stáhl jsem okénko a ukázal jsem palcem vztyčeným vzhůru na cestující ve vládních audinách, že jsou jedničky. Jeden z bodyguardů nám pohrozil pěstí. Pak jsem odbočil na Vídeň a vládní auta pokračovala na Prahu,“ dodal Martin.

Na rychlou jízdu s majákem mají právo

„Myslím si, že na všechny řidiče by měl být stejný metr. Kdyby tak, jak jezdí často někteří vládní činitelé, jezdili i ostatní řidiči, tak brzy každý z nich přijde o řidičský průkaz. Kdo určuje pravidla, měl by je také dodržovat. Topolánek se už jednou za rychlou jízdu omluvil, ale poučení si nevzal. To je špatné,“ okomentoval Martin důvod, proč se rozhodl poskytnout natočené video médiím.

Policie ale tento způsob jízdy obhajuje tím, že rychlá jízda se zapnutým majákem patří ke standardním způsobům ochrany ústavního činitele. Se zapnutým majákem jde o vozidlo s předností v jízdě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám