Hlavní obsah

VIDEO: Policie pustila Čechy zadržené na Euru, víc řádili Němci a Poláci

Novinky, DPA, ČTK, aš, jfk, Novinky, Kurier
BASILEJ/KLAGENFURT

Všech osm Čechů, kteří byli v sobotu kvůli výtržnostem a podezření z krádeží zadrženi v Basileji, je už na svobodě. Jeden dostal pokutu. Za mřížemi ale skončilo 140 fotbalových fanoušků, kteří se účastnili výtržností v Klagenfurtu, kde se utkali Němci s Poláky. Mezi zadrženými převažují němečtí fanoušci. Někteří z nich provolávali nacistická hesla.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Němečtí a rakouští policisté zneškodnili v Klagenfurtu fotbalového výtržníka.

Článek

Češi byli zadrženi už v sobotu, dva pro opilost, jeden kvůli tomu, že rozbil výlohu, a dalších pět pro podezření, že jde o kapsáře. Sobotní noc strávili v cele, v neděli byli švýcarskou policií předvedeni před místního soudce. Podle vedoucího českého policejního týmu na Euru 2008 Jaroslava Šlégla byla rozhodnutí soudce spíše mírná.

Dva fanoušci zadržení kvůli opilství byli propuštěni bez potrestání. „Za alkohol by normálně dostali pokutu, ale v rámci mírnějšího řešení těchto případů na šampionátu ji neplatili,“ uvedl Šlégl. Vandal si ovšem za rozbití výlohy vykoledoval pokutu. „Podle mých informací zaplatil tisíc franků, ale nejsem si jistý, zda nešlo jen o kauci. Přesnější informace dostaneme později,“ řekl Šlégl.

Propuštěno bylo i všech pět domnělých kapsářů pro nedostatek důkazů. „Spíš to byla taková prevence v době, kdy by mohli škodit. Policie skupinu sledovala delší dobu,“ vysvětlil Šlégl. „My jsme se s nimi vůbec nesetkali, protože nás švýcarská policie v tomto případě nepožádala o pomoc,“ dodal.

Celkem bylo zadrženo v sobotu 17 lidí, devět jich bylo propuštěno.

Němečtí fanoušci vykřikovali nacistická hesla

Největší problémy přinesl podle očekávání nedělní střet mezi Polskem a Německem. V Klagenfurtu bylo zadrženo na 140 fanoušků, především z Německa. Napadali hlídkující policisty a vykřikovali nacistická hesla.

:.Němečtí policisté zasahují v Klagenfurtu proti fotbalovým výtržníkům.foto: Reuters/Fabrizio Bensch

"Bylo zadrženo sto čtyřicet nejvíce rizikových fanoušků kvůli nebezpečnému chování a útoku na veřejného činitele," uvedla mluvčí místní policie. "Většina z nich je z Německa, ale u některých jsme dosud nezjistili totožnost," dodala s tím, že již během dne bylo zadrženo jiných pět zahraničních fanoušků.

Podle informací agentury APA skupina asi 60 členů německých hooligans provolávala poblíž sektoru pro polské fanoušky hesla pravicových radikálů, jako že "všichni Poláci musí nosit žlutou hvězdu" nebo "nenakupujte u Poláků". Na Poláky použili upravená protižidovská hesla a nutnost označovat Židy. Německá skupina byla obklíčena policisty a zadržena.

:.Rakouští a němečtí policisté odvádějí v Klagenfurtu zadrženého fanouška.foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Podle policie se někteří polští a němečtí fanoušci také v ulicích města přímo střetli, hromadné bitce ale policisté ještě před začátkem mače zabránili, protože od sebe oddělili polské a německé fandy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám