Hlavní obsah

Jezero vytvořené zemětřesením v Číně postihly další otřesy

PEKING

Otřesy o síle 5 stupňů Richterovy škály v neděli zasáhly Čínu v oblasti u jezera, které vzniklo po nedávném zemětřesení a které se nedaří vypustit. Vojáci v neděli odpálili dřevěné domy a další odpad, který brání odtoku vody z jezera.

Foto: Jason Lee , Reuters

Těžká technika odstraňuje kameny z kanálu odvádějícího vodu z jezera vytvořeného sesuvy půdy po zemětřesení.

Článek

Následkem otřesů trvajících dvacet sekund se u jezera Tchang-ťia-šan sesula půda. Zatím není jasné, zda se dostala až do jezera, jehož hladina by mohla ještě více stoupnout.

Voda z jezera ohrožuje asi milión lidí žijících u řeky Ťien-ťien. Vodu se z něj nedaří odvést, i když vojáci vybudovali kanál, který ji má odvádět. Čtvrt miliónu lidí už muselo být kvůli hrozbě a vypouštění vzniklé nádrže evakuováno ze svých domovů. Další to může čekat a budou žít v provizorních přístřeších bez dostatku pitné vody.

"Hladina jezera Tchang-ťia-šan, které se vytvořilo na jihozápadě Číny po zemětřesení, dnes (v neděli) nadále nebezpečně stoupala navzdory pracím zahájeným v sobotu ráno na odvedení vody odvodňovacím kanálem," napsala agentura Nová Čína.

Množství vody, které do nádrže neustále přitéká, je pětkrát větší než to, které odtéká kanálem nebo jiným přirozeným způsobem, dodala agentura s odvoláním na Čanga Tchinga, šéfa čínské meteorologické a hydrologické observatoře v provincii S'-čchuan. Ke zvýšení hladiny přispěl i páteční prudký déšť.

Armáda spoléhá na dynamit

Odtok brzdí naplavené trosky. „Je tu hodně trosek a některé jsou docela velké, jako třeba dřevěné domy. Nyní jsme proto požádali vojáky, aby je odstranili za pomocí výbušnin,“ uvedl mluvčí ministerstva pro vodní zdroje Čchen-Laj

Po mohutném zemětřesení z 12. května, které v provincii S'-čchuan způsobilo smrt 69 134 lidí, přičemž dalších 17 681 je nezvětšných, se vytvořilo 35 jezer, ale žádné není tak nebezpečné jako tchangťiašanské. Otřesy také destabilizovaly dalších 352 vodních nádrží a 87 hrází v oblasti Čchung-čchingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám