Hlavní obsah

Mohutný výbuch v ukrajinském dole uvěznil pod zemí 37 horníků

ČTK, aš, Novinky, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JENAKYJEVO
Aktualizováno

Třicet sedm horníků je od nedělního rána nezvěstných po mohutném výbuchu plynu v uhelném dole na Ukrajině u Jenakyjeva. Exploze byla tak silná, že zranila tři horníky na povrchu, kteří museli být převezeni na popáleninové oddělení místní nemocnice.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters, Novinky

Článek

Plyn explodoval v dole Karla Marxe v hloubce jednoho kilometru v pět ráno. Zvýšená hladina plynu byla zjištěna v 4:30. Horníci okamžitě začali vyfárávat, 37 jich však v době výbuchu zůstalo v podzemí.

Vedení dolu se je pokusí zachránit. Míní vykopat vchod do jedné z bočních šachet a dostat se k uvězněným horníkům. Ukrajinský ministr pro mimořádné situace Viktor Poltavec vyjádřil naději, že by horníci mohli ještě být naživu, i když podzemní exploze metanu byla tak silná, že poškodila i budovy na povrchu dolu poblíž šachty.

Příbuzní pohřešovaných čekají na informace o svých blízkých.foto: Reuters

Tři ze čtyři raněných, ženy, které pracovaly v důlním výtahu, byly převezeny do nemocnice s vážnými popáleninami, řekla mluvčí. K dolu bylo vysláno několik záchranářských týmů. Policie okolí uzavřela a nedovoluje novinářům přiblížit se ke správní budově, napsala agentura AFP.

U dolu se shromáždila třicítka příbuzných zasypaných horníků.

Zasypaní horníci mělu zajistit údržbu dolu

Práce na dole byly pozastaveny od soboty kvůli porušování bezpečnostních předpisů. Horníci do dolu sfárali, aby zajistili jejich údržbu, uvedli důlní záchranáři. V posledních týdnech byla ze stejných důvodů dočasně přerušena těžba asi ve dvaceti dolech Doněcké oblasti. 

Doly na Ukrajině jsou považovány za jedny z nejnebezpečnějších v Evropě. Od rozpadu bývalého Sovětského svazu v roce 1991 v nich zahynulo více než 4000 havířů. Tři exploze na dole Zasjaďko u Doněcku zabily loni během dvou týdnů více než sto horníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám