Hlavní obsah

Topolánek slíbil, že vláda nepřevede nemocnice na akciovky

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, znk, dan, jov

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v pátek poslancům ve Sněmovně slíbil, že vláda ani ministerstvo zdravotnictví nebudou samy rozhodovat o převodu fakultních nemocnic na akciové společnosti. Sněmovna poté zamítla návrh stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD), který měl transformaci nemocnic na akciové společnosti zabránit. Mluvčí ministra zdravotnictví Tomáš Cikrt Novinkám řekl, že o reformních zákonech rozhodne Sněmovna.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve Sněmovně

Článek

"Chci veřejně garantovat, že k převodu na akciové společnosti u fakultních nemocnic ani rozhodnutím ministerstva ani rozhodnutím vlády nedojde," řekl Topolánek. "Tím pádem nemusíme schvalovat tento velice krkolomný a diskutabilní návrh," dodal.

Místopředseda poslanců ČSSD David Rath navrhl, aby do zákona z roku 1991 o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby byl zaveden paragraf, podle kterého nelze privatizovat zdravotnícká zařízení.

Pro zamítnutí bylo 97 poslanců, zákon jich podpořilo 96. Návrh kromě opozice podpořily i poslankyně zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. "Kdyby nám premiér tuto garanci nedal, tak bychom nehlasovali pro zamítnutí návrhu poslance Ratha," řekla poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Plány na transformaci nemocnic nekončí

Páteční premiérův slib ale neznamená, že by se občanští demokraté plánu transformace fakultních nemocnic na akciové společnosti úplně vzdali. Ministerstvo zdravotnictví upozornilo na to, že převody by mohla schválit Sněmovna.

"Výrok premiéra neznamená, že nebudeme usilovat o reformní zákony (...), týká se opravdu jen těch kroků, které by vznikly před tím zákonem a zákon schvaluje Sněmovna," řekl Novinkám mluvčí ministra zdravotnictví Tomáš Cikrt.

"Nikdo nemůže nic vyloučit pokud se jedná o Sněmovnu, která je svrchovaný orgán. Ve slibu se nemluvilo o Sněmovně, to je jasné," dodal.

"Vedly se konzultace, jak se zachovat v situaci, kdy ve Sněmovně leží Rathův šílený návrh na zastavení jakékoliv privatizace a kdy někteří koaliční poslanci podlehli kouzlu tohoto sněmovního čaroděje," upřesnil Cikrt s tím, že ministr zdravotnictví Tomáš Julínek chce o dalším postupu nejprve hovořit přímo s premiérem.

:. David Rath ve Sněmovněfoto: Právo/Lukáš Táborský

Pro Ratha není Topolánkův slib dostatečnou garancí. "Myslím si, že není (garancí), zvláště u něj,“ řekl Novinkám. "Navíc vím, že všichni ředitelé fakultních nemocnic na tom pracují. Žádný pokyn ukončit to nedostali. Některé FN dokonce už na to mají najaté i soukromé firmy, které za několik miliónů převody připravují. Zatím nevím o tom, že by tato slova měla jakýkoliv reálný dopad,“ doplnil.

Pokud Topolánek slovo dodrží, jedinou cestou, jak přeměnit nemocnice na akciovky, je změna zákona ve Sněmovně. "Samozřejmě pak mohou dát návrh zákona, ale teoreticky by to neměli dělat nějak 'na divoko',“ uvedl k tomu Rath.

Topolánek odvrátil další fiasko koalice ve Sněmovně

Svým prohlášením potěšil zejména lidovce. "Já panu předsedovi vlády věřím i proto, že si můžeme věci vynutit. Poslanecký klub KDU-ČSL může při hlasování zůstat jednotný," uvedl vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek.

Na začátku června republikový výbor KDU-ČSL přijal usnesení, aby Julínek zrušil nařízení, kterým přikazuje vedení nemocnic, aby se začaly na transformaci připravovat. Lidovci varovali, že pokud by ODS chtěla prosadit přeměnu nemocnic pouze rozhodnutím vlády, mohlo by to znamenat konec koalice.

"Je tu slib pana ministra, že tento krok ani na úrovni ministra ani vlády nebude proveden. Krajské nemocnice musí zůstat v rukou krajů, fakultní nemocnice by měly být neziskovými organizacemi," dodal Čunek.

:. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunekfoto: Právo/Petr Hloušek

Pokud by Rathův návrh prošel, byla by to další sněmovní prohra pro koaliční tábor, který v minulých dnech musel spolknout například vyřazení majetkového vyrovnání s církvemi z programu jednání.

Univerzity plán kritizují

Plány ministerstva zdravotnictví na změny ve fungování univerzitních nemocnic v minulých dnech ostře kritizovala i řada vysokých škol v čele s pražskou Karlovou univerzitou. Své obavy z horších podmínek pro lékařský výzkum, výuku mediků i pacienty vyjádřilo také vedení brněnské Masarykovy univerzity.

Kritici převodů fakultních nemocnic na akciové společnosti se obávají i toho, že jde o první krok k privatizaci a k odvádění peněz ze zdravotnictví do soukromých rukou. Někteří opoziční politici varují před "rozkradením" peněz z veřejného zdravotního pojištění. Zastánci transformace naopak říkají, že změny pacientům i zdravotnictví prospějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám