Hlavní obsah

Opozice chce kvůli "justiční mafii" hlavu Vesecké, premiér ji odvolat nechce

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, znk, jov, trj

ČSSD vyzvala nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, aby odstoupila. Pokud tak neučiní, měla by ji odvolat vláda. Socialisté tak reagují na čtvrteční verdikt soudu, podle něhož se stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešová nemusí Vesecké a dalším žalobcům omlouvat za své výroky o justiční mafii. Premiér Mirek Topolánek (ODS) nevidí k odvolání Vesecké důvod.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká u soudu

Článek

Vyvodit osobní odpovědnost by prý měl i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). KSČM chce, aby odešel sám premiér Mirek Topolánek (ODS).

"Ministr spravedlnosti by měl Renatu Veseckou odvolat. Pokud to neudělá, měl by odstoupit sám," řekl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Vesecká řekla TV Nova, že žádnému tlaku ustupovat nehodlá. 

„Závěr (soudu) zní, že se státní zastupitelé snažili zmanipulovat kauzu vicepremiéra Čunka. Paní Vesecka nemá již ve své funkci co dělat, vláda by ji měla odvolat,“ řekl ve Sněmovně místopředseda dolní komory Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Topolánek: Nevidím pochybení

Rozhodnutí soudu není podle Topolánka důkazem zmanipulování případu lidoveckého vicepremiéra. "Já na její straně (Vesecké) nevidím žádné pochybení," řekl Topolánek novinářům. Premiér dodal, že nemá důvod nejvyšší státní zástupkyni odvolávat. "Kdybych mohl odvolat Jiřího Paroubka, odvolám jeho," dodal.

„Soudce nerozhodl o vině, ale že se Marie Benešová nemusí omluvit,“ řekl premiér v ve čtvrtečních interpelacích. Upozornil na to, že kauza Čunek byla zastavena proto, ze došlo "k celé řadě procesních a jiných pochybení".

"Renatu Veseckou vyzvu, aby pokračovala v personálních a systémových změnách, které povedou k tomu, ze státní zastupitelství bude fungovat tak, jak má," řekl a dodal: „Jejím úkolem bude udělat pořádek a v tom má moji absolutní důvěru“.

Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana je verdikt soudu potvrzením toho, že státní zástupci "mafiánským" či jiným způsobem zasahovali do případu vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Vláda by proto měla přemýšlet o odvolání Vesecké, důsledky musí nést i Pospíšil, řekl Urban novinářům.

Státní zástupci, kteří Benešovou žalovali, považují odůvodnění rozhodnutí soudu za zavádějící a jednostranné.

Tiskové prohlášení státních zástupců
Státní zástupci JUDr. Renata Vesecká, JUDr. Karel Černovský, JUDr. Petr Coufal a JUDr. Arif Salichov vyjadřují tímto prohlášením zásadní znepokojení nad zjevnou a zavádějící jednostranností, neobjektivitou a nevyvážeností prezentovaného odůvodnění rozsudku Krajského soudu v Praze ve sporu s Marií Benešovou.

Krajský soud v Praze rozhodl, že Benešová se nemusí omlouvat za výroky, jež na adresu Vesecké a dalších představitelů justice pronesla v souvislosti s údajným korupčním případem Čunka. Podle soudce Vojtěcha Cepla není pochyb o tom, že zástupci se scházeli kvůli kauze vicepremiéra Jiřího Čunka. V rozsudku mluvil o "nepovolených intervencích, zneužití pravomoci a profesní šikaně". Jejich jednání podle něj překračovalo "rozumnou hranici".

Z ODS zatím zní "no comment"

„Nevím, jestli se strany nedovolají, to netuším. Samozřejmě vyčkejme na konečný verdikt, nemá smysl komentovat něco, co není pravomocné,“ řekl Novinkám lidovecký ministr Cyril Svoboda na dotaz, zda by měl Pospíšil iniciovat odvolání Vesecké.

Ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer nechtěl rozsudek komentovat. „Nečetl jsem rozsudek, neznám odůvodnění,“ uvedl s tím, že výzvy ČSSD k rezignacím však nelze brát vážně.

Komentovat rozhodnutí nechtějí ani ministr zemědělství a další místopředseda ODS Petr Gandalovič a předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

"Respektujeme rozhodnutí soudu a zatím je předčasné hovořit o tom, co bude následovat," řekla ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitka Zinke. Další vyjádření ministra spravedlnosti podle ní bude, až nastane ten pravý čas. Pospíšil je nyní na pracovní návštěvě ve Štrasburku.

Zatím jediná koaliční politička, která chce, aby Vesecká odstoupila, je předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques. Podle ní by měla vláda na svém nejbližším zasedání Veseckou odvolat.

Že by vláda by na rozhodnutí měla nějak reagovat si myslí i místopředseda Sněmovny za KDU-ČSL Jan Kasal.

Anketa

Měla by podle vás nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká odejít?
ANO
87,8 %
NE
12,2 %
Celkem hlasovalo 17498 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám