Hlavní obsah

Vesecká by měla skončit, říká šéfka poslanců SZ Jacques

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques chce, aby vláda odvolala nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Reagovala tak na středeční ranní rozsudek ve sporu Marie Benešové se státními zástupci, kteří figurovali ve vyšetřování kauzy Čunek. Ke změnám na státním zastupitelství vyzval vládu i další koaliční politik, lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Kasal.

Foto: ČTK

Předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques

Článek

Jacques novinářům řekla, že souhlasí s názorem, že se systém státních zástupců rozkládá. „V této věci nese přímou odpovědnost nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Jmenuje a odvolává ji vláda. Já myslím, že by měla vláda na svém nejbližším zasedání toto téma projednat a podle mého osobního názoru by Renata Vesecká odvolána z funkce v této souvislosti být měla,“ uvedla.

Soudce Vojtěch Cepl ve středu rozhodl, že Benešová se nemusí státním zástupcům omlouvat za svá slova, že tvoří justiční mafii. Omluvit se musí jen jednomu z nich, Liboru Grygárkovi. Podle Cepla není pochyb o tom, že zástupci se scházeli kvůli kauze vicepremiéra Jiřího Čunka. V rozsudku mluvil o "nepovolených intervencích, zneužití pravomoci a profesní šikaně". Jejich jednání podle něj překračovalo "rozumnou hranici".

Rozhodnutí soudu je podle Jacques jednoznačné a závěr z toho také. "Souhlasím s názorem, že dochází k rozkladu systému státních zástupců a je v té věci třeba urychleně jednat a tu přímou odpovědnost nese nejvyšší státní zástupkyně," prohlásila.

Podle Kasala zdůvodnění rozsudku v kauze žaloby na Benešovou vykazuje řadu vážných prvků, na které vláda nějak musí reagovat. "V tuto chvíli to nechávám na vládě, na premiéru, na ministru spravedlnosti v naději a s přesvědčením, že tu situaci vyřeší tak, aby se důvěra veřejnosti v tyto instituce obnovila," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám