Hlavní obsah

Rath označil Julínka za korupčníka, ODS hrozí disciplinárním řízením

Novinky, jov
Aktualizováno

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath opět rozbouřil již tak neklidnou atmosféru ve Sněmovně. Při projednávání vlastního návrhu zakazujícího privatizaci nemocnic označil ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) za korupčníka. Občanští demokraté mu pohrozili disciplinárním řízením.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

David Rath ve Sněmovně

Článek

Rath se opět postaral o pořádné sněmovní drama. Nešetřil ostrými slovy a svého úhlavního rivala Julínka označil dokonce za korupčníka.

„Pane ministře, řekněte, kolik vám platí farmaceutické firmy? Kolik vám letos zaplatily? Řekněte, kolik miliónů jste dostal a jak rozhodujete o jejich preparátech? To teď tady řekněte, jaké podle mne úplatky od nich dostáváte. Vy jste normální podle mého soudu korupčník. Dostáváte úplatky od farmaceutických firem!,“ prohlásil Rath za hlasitých výkřiků nesouhlasu a bušení do lavic v pravé části jednacího sálu.

ODS si to nenechala líbit a předseda poslanců této strany Petr Tluchoř oznámil, že podá imunitnímu výboru Sněmovny návrh na disciplinární řízení s Rathem. „Já nepochybně, náš poslanecký klub ODS podá návrh na disciplinární řízení mandátovému a imunitnímu výboru na pana poslance Ratha,“ oznámil Tluchoř.

Hádku utnuli komunisté

To ovšem sněmovního bouřliváka rozlítilo a emotivně od řečnického pultíku vykřikoval, že občanští demokraté by nejraději opoziční představitele pozavírali do vězení. „ODS je podle mého soudu nedemokratická totalitní strana, která se snaží zastrašovat lidi a kdybyste mohli, tak nás i pozavíráte. Styďte se!,“ vykřikoval Rath.

Situaci také vyhrotila slova předsedy lidoveckých poslanců Pavla Severy, který Rathovi vytknul, že prý podporuje výzvu, aby lidé na protest proti reformě přestali darovat krev.

Rath kvůli tomu požadoval omluvu, uvedl, že podporu návrhu bojkotovat darování krve nikdy nevyslovil, ale pouze prohlásil, že takové konání chápe. Severa se mu pak skutečně omluvil. "Osobně musím říci, že i kdyby se jednalo o Davida Ratha, ačkoliv z něho mnohdy jde strach, tak bych mu rád krev daroval," zavtipkoval ovšem.

Hádku nakonec zastavila druhá opoziční strana - komunisté. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik utnul slovní přestřelku tím, že oznámil přestávku na jednání svého klubu v délce půl hodiny. „Čas strávený v této Sněmovně neplodnými a jalovými vzájemnými útoky je čas příliš draze zaplacený,“ komentoval hádku.

Rath přešel do protiútoku

Rath si nakonec nenechal ujít příležitost mít „poslední slovo“. Na tiskové konferenci rozdal fotokopie výroční zprávy občanského sdružení Reforma zdravotnictví, ve kterém působí Julínek.

Jak tento dokument uvádí, mezi sponzory sdružení je řada zahraničních farmaceutických firem. „Toto sdružení dostává celkově milióny od většinou zahraničních farmaceutických firem,“ uvedl Rtah, kterému finanční dary „osobně připadají jako úplatky“.

„Jako korupcí by se tím nepochybně měla zabývat policie,“ přitvrdil pak ještě Rath. Sám ovšem žádné trestní oznámení podávat nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám