Hlavní obsah

Koruna pokořila historický rekord k euru, nikdo neví proč

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Česká měna během středečního obchodování zdolala další historický rekord. Vůči euru se dostala až na 24,63 koruny. Proti dolaru byl před jedenáctou hodinou kurz 15,95 Kč/USD. Vyplývá to z údajů Patrie Online. Analytici však netuší, proč koruna posílila.

Článek

"Důvod ke zpevňování měny se přitom neobjevil,“ komentoval Tomáš Vlk z Patrie Online. Dodal, že z Česka žádné nové zprávy nejsou. "Na okolních středoevropských měnách sledujeme spíše tendenci k mírným ztrátám,“ dodal.

"Je to divné," přidal se analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Podle něj například další regionální měny v tomto týdnu příliš neposilovaly, nebo dokonce oslabovaly. Za výrazným posílením by tak mohl stát například jednorázový velký obchod. "Ale je to jen spekulace, skutečný důvod se zřejmě nedozvíme," uzavřel Vejmělek.

Česká měna v posledních týdnech neměla příliš velké důvody k posilování. Makroekonomická tuzemská data zveřejněná během května ukazují zpomalování tempa české ekonomiky.

Podle Vejmělka jde jen o výkyv. Nelze prý proto očekávat, že by na této úrovni zůstala česká měna delší dobu. Stejně tomu bylo i v půlce dubna, kdy se koruna dostala až na 23 korun za euro. Tehdy to však nebylo v rámci regulérního obchodování. "Bylo to mimo obchodní hodiny u nás," vysvětlil Vejmělek, proč se dubnový rekord "nepočítá".

Reklama

Související články

Vláda chce zamezit dalšímu posilování koruny

Česká měna je příliš silná, proto vláda ve středu schválila opatření, které by měly omezit další posilování koruny. S dohodou přišlo ministerstvo financí...

Silná koruna nutí turisty v Česku šetřit

Praha už není pro cizince levnou destinací. Silná česká měna má za následek, že turisté zaplatí v centru hlavního města v restauracích nebo za ubytování stejně...

Dovolené nezdražují, může za to silná koruna

Drahá ropa sice v uplynulých dnech přiměla největší tuzemské cestovní kanceláře zdražit zahraniční zájezdy, čeští turisté mířící v létě do oblíbených destinací...

Výběr článků

Načítám