Hlavní obsah

Jsem vítězem, oznámil Obama po posledních primárkách

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Barack Obama získal počet delegátů potřebných pro nominaci za demokratickou stranu do podzimních voleb příštího prezidenta Spojených států. Vyplývá to z odhadu televize CNN, který se zakládá se na výsledcích úterních primárek v Montaně a Jižní Dakotě.

Článek

"Dnes se končí jedna historická cesta tím, že jiná, která přivede novou a lepší Ameriku, začíná. Já budu ten, koho demokraté nominují na prezidenta Spojených států,“ řekl Obama davu příznivců v St. Paul ve státě Minnesota.

:. Obama s příznivci v St. Paulfoto: Reuters/Jason Reed

Nárůst podpory Obamy u superdelegátů z posledních dní a úterní vítězství v Montaně mu zajistilo minimální počet 2 118 delegátů potřebných k nominaci na sjezdu strany v srpnu. Podle CNN jich má Obama v současnosti 2 156, z toho 394 superdelegátů.

Obamova soupeřka, Hillary Clintonová, zvítězila v primárkách v Jižní Dakotě. Dosud nasbírala 1 923 delegátů, z nichž 286 jsou superdelegáti.

Clintonová gratulovala

Bývalá první dáma vystoupila v New Yorku. Obamovi na dálku pogratulovala, nicméně neřekla, zda z boje odstoupí a za jakých podmínek. „Byla to dlouhá kampaň, dnes žádné rozhodnutí neučiním,“ řekla. Co dál, ukážou prý až jednání v příštích dnech.

To jistě nepotěší ani Obamův tým, ani širší stranickou základnu, která očekává smíření obou táborů za účelem porážky republikána McCaina v listopadové volbě do Bílého domu. Za svůj postoj si už Clintonová vysloužila kritiku mnohých politických komentátorů.

Zprávy z předchozích hodin byly rozporuplné. Nejprve se hovořilo o tom, že chce Clintonová odstoupit, což vzápětí její mluvčí popřel. Spekuluje se o tom, že senátorka za New York usiluje o to stát se Obamovou viceprezidentkou. Kritika tvrdí, že si svou opozicí dveře k tomuto úřadu dál přivírá.

Primárky demokratů Jižní Dakota kandidáthlasůhlasy v %delegátů Clintonová54 128550Obama43 669450Montana kandidáthlasůhlasy v %delegátů Obama103 174570Clintonová74 889410Zbývající hlasy byly odevzdány odstoupivším.

V Jižní Dakotě volili i republikáni. Zvítězil John McCain, který už má nominaci jistou.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám