Hlavní obsah

Koalice chce většinu ve výborech, ČSSD hrozí odvetou

Novinky, jov

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř chce změnit počty poslanců ve sněmovních výborech tak, aby v nich vládní koalice měla většinu. Svého místopředsedu dolní komory by podle jeho návrhu měli dostat také zelení. Opoziční ČSSD takové návrhy rozzuřily. Hrozí, že nebude párovat ministry a zváží pokus odvolat místopředsedkyni Sněmovny Lucii Talmanovou (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath nešetří kritikou.

Článek

Tluchoř v úterý uvedl, že v budoucnu by se měl zvýšit počet místopředsedů Sněmovny z pěti na šest. Své křeslo by dostali zelení. „Budeme navrhovat naplnění toho uvolněného místa místopředsedy pro zelené, které nebylo po volbách ustanoveno," řekl ČTK Tluchoř.

Návrhem se budou poslanci zabývat ve středu odpoledne, na probíhající schůzi ale podle Tluchoře nelze kvůli délce procedury očekávat zvolení nového místopředsedy.

Největší rozruch ale vyvolal Tluchořův návrh změnit počty poslanců ve výborech, aby v nich měla vládní koalice většinu. ODS vadí, že při současném vyrovnaném stavu mezi koalicí a opozicí mnohdy není schopen výbor přijmout usnesení.

Rath: Jde o akt agrese a brutální síly

Opoziční ČSSD Tluchořův návrh rozhořčil. Její poslanci si kvůli tomu vyžádali hodinovou přestávku na jednání klubu. Místopředseda zákonodárců sociální demokracie David Rath pak Novinkám řekl, že jeho strana chystá odvetu. Podle něj jde totiž ze strany vlády o pomstu.

„Toto je akt skutečně takové agrese a brutální síly, kdy se snaží zastrašit opozici a zbavit jí jakýchkoliv pozic v rámci Sněmovny,“ sdělil Rath. Hlavním cílem je podle něj odvolat jej z funkce předsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví, stejný osud by pak měl potkat i předsedu rozpočtového výboru Bohuslava Sobotku (ČSSD).

„Dlouhodobě jim ležíme v žaludku. Je to i signál i pro ostatní ve stylu: Popravíme Ratha se Sobotkou a ostatní si pak dají větší pozor, aby nedopadli stejně. Je to snaha zastrašit opozici, my se samozřejmě zastrašit nedáme,“ uvedl Rath.

„Vybrali si cestu konfrontace. Postavíme se jim velmi nekompromisně. Nerespektují elementární politickou kulturu. Tím pádem my musíme oplácet podobnými prostředky, tedy silou se takovému nedemokratickému totalitnímu jednání bránit,“ varoval Rath.

Zváží pokus odvolat Talmanovou

„Určitě bude problém pro vládu s párováním, budeme zvažovat, zda třeba nenavrhneme odvolání Lucie Talmanové jako družky, či milenky premiéra, která je místopředsedkyní Sněmovny. Jistě budeme přemýšlet o celé řadě obstrukčních možností v rámci Sněmovny,“ vyjmenoval plány ČSSD Rath.

Podle něj jde o precedent do budoucna. "ODS tady tím říká, že v okamžiku, kdy příště vyhrajeme volby, že v podstatě nemáme žádnou morální povinnost dávat jim jakékoliv pozice ve Sněmovně,“ míní Rath, který se domnívá, že takové jednání je nesprávné. Uvedl, že je to pro něj signál „pořádně přidat v opoziční práci“.

Rathovi také vadí, že by měli mít zelení místopředsedu Sněmovny. Označuje to za kšeft. Pokud by tuto funkci získala předsedkyně zelených poslanců Kateřina Jacques, o které se v tomto případě hovoří, Rath nešetří kritikou.

„Byli bychom asi jediná země, kde dva vysocí vládní funkcionáři mají své přítelkyně ve vysokých parlamentních funkcích. A to už snad není ani Balkán,“ sdělil. Sociální demokraté budou o protiopatřeních jednat i v dalších dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám