Hlavní obsah

Inspekce uložila za nekvalitní benzín rekordní pokutu

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Síť čerpacích stanic působící v Česku dostala miliónovou pokutu od České obchodní inspekce (ČOI). V úterý to oznámila ředitelka úřadu Jana Příhodová. Odmítla však sdělit, o jakou společnost jde, protože jí to neumožňuje zákon. Pokuta je historicky nejvyšší za nekvalitní pohonné hmoty.

Článek

Příhodová potvrdila, že pokuta již padla. Blíže se však k případu nechtěla vyjadřovat kvůli vyšetřování. Pouze připomněla, že i v případě udělení pokuty, inspektoři s kontrolami nekončí. Naopak při zjištění dalších nedostatků se pokuty mohou až zdvojnásobit.

"Benzín nevyhověl kritériím. Mezi ně například patří, zda se v pohonných hmotách nevyskytuje voda. Kontroluje se i doba vzplanutí," řekla Novinkám Příhodová.

Podle zjištění Novinek by se pokuta neměla týkat některé z největších sítí čerpacích stanic v republice. "Velké sítě mají distribuci pohonných hmot ošetřené,"ujistil Novinky Tomáš Zikmund, mluvčí společnosti Čepro. Ta v Česku pohonné hmoty distribuuje.

Pokud majitel benzínky zjistí, že mu palivo dochází, zavolá expedici. Ta na místě musí nejprve odplombovat nádrže, dočerpat a následně nádrž opět zaplombovat. "Majitel tak nemůže s palivem manipulovat," dodal Zikmund.

Reklama

Výběr článků

Načítám