Hlavní obsah

Otevřená válka: Topolánek nepokládá Tlustého za poslance ODS

Právo, Novinky, ČTK, fia, ada, nig, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek se ostře pustil do Vlastimila Tlustého, když prohlásil, že ho už nepokládá za poslance ODS. Podle něj nereprezentuje stranu a nehovoří za ni. Bývalý ministr financí v neděli Topolánka obvinil, že může za propad preferencí strany, protože se odklonil od programových priorit ODS.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Topolánek na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády prohlásil, že udělal politickou chybu, když Tlustého hájil před varujícími hlasy. "Všichni mě varovali: Tlustého se musíte zbavit, škodí ODS, při první příležitosti vás zradí," řekl Topolánek.

Tlustý si podle premiéra bere členskou základnu ODS jako rukojmí, přičemž drtivá většina občanských demokratů s ním prý nesouhlasí. "Nepokládám ho za svého poslance. Nepřeji si, abyste ho dále prezentovali za člověka, který hovoří za ODS," řekl novinářům Topolánek.

O tom, kdo je ODS, Topolánek nerozhoduje, reagoval Tlustý

"Jsem zrovna taková ODS jako on. On naštěstí o tom, zda jsem ODS, nerozhoduje. Já ve svém okolí většinovou podporu mám, jak je na tom on, to nevím,“ reagoval Tlustý na Topolánkova slova.

"Jestli někdo zrazuje ODS, pak je to on. To jsem poprvé prohlásil již zhruba před rokem. A trvám na tom, že právě on je ten, kdo táhne ODS ke dnu,“ dodal poslanec.

Podle něho není jediný důvod, proč by měl případně opustit poslanecký klub ODS a stranu. "To, že se nelíbím panu premiérovi rozhodně není důvodem, proč bych z ODS odešel. Kdyby toto měl být důvod k odchodu, pak bych musel odejít již před rokem či ještě dříve,“ prohlásil Tlustý s tím, že nyní pochopil, že bylo chybou, že celý rok Topolánkovy výroky nekomentoval. "Tak teď již k němu hovořit budu,“ doplnil.

Tlustý kritizoval Topolánkovu cestu do Itálie

Bývalý ministr financí Tlustý se v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi kriticky vyjádřil ke způsobu, jakým Topolánek informoval o své cestě do Itálie.

"To není hodno premiéra, říkám, že to není hodno předsedy ODS, říkám, že ODS je dnes takovýmito kroky tažena ke dnu,“ řekl Tlustý v ČT. Podle něj nemůže jet premiér na cestu, ve které je zkombinována "trochu dovolená, trochu výlet s kamarády a trochu jednání s ministry“. Tvrdí, že ke každé části cesty má být jasné vysvětlení. "A není možné – tak jako se to děje – aby byl celé veřejnosti ukázán vztyčený prostředník,“ poznamenal Tlustý.

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý ve Sněmovněfoto: Právo/Michaela Říhová

Tlustý zopakoval, že nepodpoří vládní návrh zákona na majetkové narovnání státu s církvemi, který počítá s vyplacením 83 miliard církvím, podle něj "bezdůvodným“. Stejně tak nepodpoří zákony o policii a tajných službách z pera ministra vnitra Ivana Langera (ODS). Jde o jasné posilování policejního státu, což není principem ODS, uvedl. "Prostě nové zákony, které se týkají policie a zpravodajských služeb, jsou socialističtější, než dělali socialisté,“ dodal Tlustý.

Zdůraznil, že i nadále se bude řídit principy ODS. Uvedl, že důvodem, proč říká své názory nahlas, je to, že se nechce dočkat ztráty podstatné části hejtmanů.

Dovolená je moje soukromá záležitost, trval na svém premiér

Topolánek v pondělí zopakoval, že svou italskou dovolenou považuje za "výsostně soukromou záležitost". Jediná věc, o které by chápal, že novináře může zajímat, je jeho setkání s italským premiérem Silviem Berlusconim. Poznamenal, že cestu financoval ministr dopravy Aleš Řebíček s tím, že zúčastnění se o náklady podělí. Svůj podíl premiér odhadl na 60 000 korun.

Premiéra v Itálii doprovázela jeho přítelkyně Lucie Talmanová, jejich syn Nicolas a asi desetičlenná skupina známých, mezi nimiž byl i Topolánkův přítel Marek Dalík. Premiér se pochlubil, že během dovolené udělal jeho nemanželský syn první čtyři kroky.

Reklama

Výběr článků

Načítám