Hlavní obsah

Vyrobte si praktický sklopný stolek do malého bytu

Novinky, www.ceskykutil.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může se hodit všude, kde místa není nazbyt a občas je tam nějaký stůl zapotřebí. Lze u něj nejen jíst, ale i šít nebo žehlit. V případě potřeby je možné jej snadno složit i rozložit, vše netrvá déle než 10 vteřin. Malá pevná část slouží k umístění kořenek a drobností, které by jinak bylo nutné pokaždé odstraňovat.

Článek

Všechny rozměry je možné přizpůsobit stávajícímu prostoru. Nesmíme však zapomenout, že sklopná část nesmí být delší než výška stolu, jinak by nebylo možné ho sklopit úplně.

Povrchovou úpravu stolu můžeme provést bezbarvým lakem nebo barevně zatónovat mořidlem. Nátěr povrchu provedeme ve dvou až třech vrstvách. Před konečnou povrchovou úpravou všechny hrany strhneme jemným brusným papírem na špalíčku nebo houbičkou.

Rozložený stůl je dostatečně stabilní, abychom se u něj pohodlně najedli, stoupat však na něj raději nebudeme, mohli bychom se "sklopit" stejně rychle jako on sám.

Krok za krokem
1. K výrobě dvou rámečků tvořících sklopné nohy budeme potřebovat smrková prkénka 6 x 2 cm. Čtyři v délce 72 cm a čtyři kratší v délce 32 cm. Kratší budou vložena mezi delší, která určují výšku stolu.
2. Pomocí šablonky a vrtáku s dorazem vyvrtáme otvory pro dřevěné spojovací kolíčky. Jejich průměr je 8 mm, délka 45 mm.
3. Rámeček tvořící sklopnou nohu je vyvrtán tak, aby jedna vložená příčka byla asi o 5 cm odsazena a tvořila nožičky.
4. Do otvorů nakápneme disperzní lepidlo a vklepneme kolíčky, rámeček spojíme a přebytečné vyteklé lepidlo ihned otřeme vlhkým hadříkem, aby nezaschlo.
5. Truhlářskými svěrkami rámeček stáhneme. Dáváme pozor, abychom jej nepřetáhli a nezkřížili. Kolmost zjistíme přeměřením úhlopříček, které musí být shodné. Takto slepíme oba rámečky. Po dostatečném zaschnutí svěrky povolíme.
6. Oba hotové rámečky k sobě spojíme dvěma krátkými panty. Můžeme též zvolit pant piánový, který bude probíhat po celé délce rámečků. Pant připevníme malými šroubky, hřebíčky nejsou vhodné.
7. Na druhý konec jednoho rámečku je ještě zapotřebí připevnit úzkou lištu 2 x 2 cm. Ta je s nimi rovněž spojena panty. Lišta je pak pevně kotvena ke stěně a umožňuje skládání rámečků k ní.
8. Příklepovou vrtačkou si předvrtáme do stěny otvory pro hmoždinky. Celý stůl a jeho menší nesklápěcí část je upevněna na dvou dřevěných lamelových podpěrách. Otvory pro jejich přichycení jsme nejprve pečlivě vyměřili pomocí úhelníku a vodováhy.
9. Vzdálenost dřevěných podpěr od sebe musí být taková, aby nepřesahovaly stůl. Zároveň se mezi ně musí s malou rezervou - asi dva cm – pohodlně vejít skládací rámová noha stolu.
10. Stolová deska je vyrobena ze silnějšího smrkové spárovky o rozměru 90 x 60 cm, její síla je 28 mm.Přední hrany stolu zaoblíme. Jako šablona nám může posloužit větší poklička. Pomocí přímočaré pilky s ostrým plátkem pak rádius vyřízneme.
11. Horní stopkovou frézkou zaoblíme hrany stolu. Při práci je nutné mít opracovávaný materiál pevně uchycený, předejdeme tak zbytečným úrazům. Hranu můžeme zakulatit i jemnějším pilníkem nebo brusným papírem na špalíčku.
12. Takto opracovanou stolovou desku je zapotřebí o 25 cm zkrátit. Pod tuto kratší část se bude stůl skládat. Nemáme-li patřičné vybavení, necháme si stůl raději zkrátit v truhlárně tak, aby řez byl čistý a rovný.
13. Obě části stolové desky spojíme dvěma panty. Otvory pro vruty si nejprve předvrtáme malým vrtáčkem. Po spojení část pantů připevněnou na větší části stolové desky opět povolíme a vruty vyšroubujeme.
14. Menší pevnou nesklopnou část stolu položíme na dřevěné podpěry. Zespodu ji připevníme vždy dvěma vruty. Jejich délku volíme tak, aby materiálem neprošly skrz. Zahloubení pro hlavy vrutů je už předvrtáno v dřevěné konzole.
15. Nyní můžeme celou skládací nohu rozevřít. Rozložení nohy pro použití má být takové, že první rám je našikmo a druhý je rovnoběžně s podélnou osou stolu. Rozložená noha nesmí přesahovat půdorys stolové desky.
16. Na rozloženou podpěrnou nohu složenou ze dvou rámů položíme větší část stolové desky. Ze spodní strany stolové desky ji přes předvrtané otvory spojíme s pantem k nesklopné části stolu.
17. Stůl máme hotový, složený je na místo velmi skromný, zabere pouze 28 cm.

TIP

Ze spodní strany stolové desky nakonec připevníme dvě malé lišty, mezi které se rozložený rámeček tvořící nohu stolu vsune tak, aby nebylo možné jej náhodným zakopnutím složit právě tehdy, kdy to nejméně potřebujeme.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si stojánek na časopisy

Také už nevíte kam s těmi všemi nepřečtenými časopisy a novinami na které přes den a někdy i přes celý týden nezbývá čas? No přeci do stojánku. Tam všechny...

Vyrobte si doma paravan do obýváku

Paravany vždy sloužily v bytech nejen jako zástěny či optický předěl ale i estetický a zajímavý bytový doplněk. V této funkci se s nimi také setkáváme dodnes....

Zrenovujte si starou stoličku

Máte na chalupě starou, dřevěnou a zašlou stoličku? S pomocí barvy, ubrousků a lepidla se vám během chvíle může proměnit před očima v moderní a vkusný doplněk...

Výběr článků

Načítám