Hlavní obsah

Alanis Morissette něco hledá a něco i ztrácí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deska Flavors Of Entanglement ukazuje jinou Alanis Morissette, než na jakou se slzou v oku vzpomínají fanoušci Jagged Little Pill. Hledání něčeho "nového", snaha, aby každá písnička zněla jinak (což se podařilo), ji dovedla až k jisté rozpolcenosti. Nicméně na desce pořád zůstává pár povedených kousků.

Článek

Flavors Of Entanglement začíná jako deska rocková (Citizen Of The Planet), ale hned po první písničce pokračuje jako elektronická, aby se vzápětí vrátila k poloakustickému folku z devadesátých let.

Naprogramované bicí a spousta elektronických efektů připomínajících současné komerční R'n'B se v některých písních ještě podařilo ukočírovat a tu a tam vznikla i zajímavě tajemná atmosféra (Moratorium), jinde bohužel zvukové experimenty zcela zastínily to nejcennější - lidský hlas - a zdá se, že přemíra zvuků nutila zpěvačku křičet, místo aby naservírovala rafinovanější polohy svého křehkého folkového hlasu.

Nešťastná snaha znít co nejvíce současně - a nutno podotknout, že tak dobrá zpěvačka ji vůbec nemá za potřebí - postihla asi nejvíce skladbu Straitjacket. V ní se už poněkud zapomnělo na to, že méně nahlas znamená někdy více, a vzniklo jakési podivné morissettovské techno.

V druhé polovině desky pak po takovém "nářezu" překvapí milé balady jako Torch nebo Incomplete, které jakoby dorazily z úplně jiného alba. V nich Alanis Morissette opět předvedla kouzlo svého romanticky zajíkavého folk-rockového zpěvu a vrátila se ve své jedinečnosti, která by se v rachotu syntezátorů málem ztratila.

Alanis Morissette: Flavors of Entanglement, Warner 2008

Reklama

Výběr článků

Načítám