Hlavní obsah

Zeman chystá návrat do politiky, tvrdí jeho příznivci

Právo, Jiří Ovčáček

Důchodce z Vysočiny se probouzí z politického spánku. Bývalý premiér a šéf ČSSD a také neúspěšný prezidentský kandidát Miloš Zeman už zase myslí na politický návrat. Alespoň to tvrdí jeho příznivci.

Článek

Zakládají dokonce občanské sdružení, které má pracovní název „Přátelé Miloše Zemana“. Oficiálním cílem je představit jeho názory a dosáhnout toho, aby se politika opět stala věcí veřejnou a ne jenom záležitostí úzkých skupin.

Jak zjistilo Právo, koordinaci činnosti sdružení má na starosti Zemanův bývalý ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Ten je zároveň mluvčím.

„Bylo by škoda nevyužít potenciálu Miloše Zemana pro široký okruh lidí, kteří mají zájem o jeho názory. Bylo by vhodné vtáhnou jej zpátky do veřejného života. Myslím si, že si to už i on trošičku začíná uvědomovat a proti těmto věcem není,“ řekl Právu Grégr.

Práce na založení sdružení jsou již v plném proudu. „Nyní se v několika dnech chceme sejít s několika spřátelenými renomovanými právníky s cílem sepsat stanovy a zpracovat přihlášku,“ uvedl exministr. Do příprav prý bude zapojen i samotný Zeman. Grégr s ním má na konci června strávit několik dní na Vysočině.

„Domluvili jsme se, že při našich procházkách upřesníme program občanského sdružení a zpracujeme programové prohlášení,“ prozradil Grégr.

Šlouf: Sdružení může mít úspěch

To, že vzniká prozemanovské občanské sdružení, není novinkou pro Miroslava Šloufa, který byl poradcem Zemana v jeho premiérských dobách. „Přiznávám se, že se mi ten navržený název líbí, protože trošičku parafrázuje oslovení přítel a přítelkyně v sociální demokracii. Uvidíme, jak ČSSD bude reagovat na tuto skutečnost. Zeman, jak je známo, ze soc.dem. vystoupil.

„Chci upozornit, že já jsem dodnes a chci být členem sociální demokracie,“ doplnil Šlouf s tím, že sdružení může mít velký úspěch. „Když jsem o tom přemýšlel, tak si myslím, že do září už může mít sdružení na tisíc členů,“ sdělil.

Grégr: Čas na nový prvek v politice

Grégr míní, že je čas vnést do rozbouřené české politiky nový prvek. „Zejména chceme, aby tomu, co budeme tlumočit, rozuměli i normální lidé a nebyly to fráze. Chtěli bychom, aby se opět politika stala věcí veřejnou a ne nějakých úzkých skupin,“ prohlásil.

Sdružení by mělo například pořádat v regionech besedy s Milošem Zemanem, na které by měla přístup široká veřejnost, nebo prezentovat občanská stanoviska. „Dáváme si i ambice vnést do vzedmutých politických emocí určitou věcnost a racionalitu bez nějakých nechutí a hádek,“ doplnil Grégr.

Grégr: Je vnímán jako osobnost

Podle něj jsou lidé, kteří Zemana milují, kteří jej nenávidí, souhlasí s ním nebo nesouhlasí. „Ale prostě jsem se nesetkal s nikým, komu by byl lhostejný,“ uvedl Grégr.

„Je stále vnímán jako osobnost. Myslím si, že Miloš Zeman je svým způsobem, ať se mu to líbí, nebo nelíbí, trošku mnoha občanům této země dlužen,“ doplnil.

Kritizuje, že současní čeští vrcholní politici nejsou schopni říct jasný názor. „Nikdo neřekne, že je to bílé nebo černé. Hovoří, že je to možná bílé, možná černé. Nakonec z toho vzejde, že ono to bude asi šedé. Lidé takové odpovědi politiků už poměrně dost špatně snášejí. Jsou už trošku z politiky a z toho lavírování unavení,“ míní.

Nedrží už „bobříka mlčení“

Samotný Zeman už v poslední době naboural „hradbu mlčení“ a ze svého domova na Vysočině v Novém Veselí se vyjadřuje k důležitým politickým otázkám.

Glosuje přitom klíčové události. Například před prezidentskou volbou jasně vyslovil podporu Václavu Klausovi. Vyslovil se také proti výstavbě amerického radaru na našem území, je odpůrcem samostatnosti Kosova.

Postavil se také za Jana Kavana, který byl ministrem zahraničních věcí v jeho vládě, neváhal zabrousit do ekologie, když kritizoval snahy budovat na Vysočině větrné elektrárny.

Co si myslí Miloš Zeman:
o uznání Kosova
Domnívám se, že Kosovo je teroristická islámská diktatura, financovaná narkomafiemi. Z toho jednoznačně vyplývá neuznat.
o výstavbě amerického radaru
I když se domnívám, že íránská hrozba existuje, tak se naopak nedomnívám, že radar je účinným prostředkem proti této hrozbě.
o zvolení Václava Klause
Úspěch Václava Klause vítám, neboť, byť s ním v lecčems nesouhlasím, dokázal se vždy dohodnout a dohody dodržovat. Zatímco v dnešním politickém suterénu se setkáváme s politiky, kteří mění svůj názor každých 14 dní, a dohody jimi uzavřené trvají pět minut.
o Janu Švejnarovi
Jana Švejnara poškodilo to, že ho podporovali hloupí trpaslíci. A teď nemám na mysli nikoho z ČSSD. Mám na mysli například senátora Mejstříka, jehož projevy jsem pokládal za nejpitomější vystoupení v obou volbách.
o svém neúspěchu ve volbě prezidenta
Negativní zkušenost byla v tom, že lidé, kteří se na veřejnosti vyjadřovali jedním způsobem, se v tajné volbě vyjadřovali způsobem druhým.
o Janu Kavanovi
Považoval jsem za přirozené, že Jan Kavan bude lídrem české sociální demokracie ve volbách do Evropského parlamentu, protože si – s výjimkou Miloslava Ransdorfa – nedokážu představit uvnitř české levice lépe vybaveného člověka.
o větrných elektrárnách na Vysočině
Můj přítel a ministr životního prostředí v mé vládě Miloš Kužvart je předseda spolku proti větrným elektrárnám, zdůrazňuji, proti větrným elektrárnám, protože je to jeden z největších nesmyslů, který může tomuto kraji, který miluji, velice uškodit.

Anketa

Přejete si návrat Miloše Zemana do politiky?
Ano
63,1 %
Ne
32,4 %
Měl se vrátit dřív
4,5 %
Celkem hlasovalo 10233 čtenářů.

Politická kariéra Miloše Zemana

Miloš Zeman vstoupil do ČSSD v roce 1992, o rok později se stal jejím předsedou. 

V roce 1998 ČSSD pod jeho vedením zvítězila ve volbách. Zeman sestavil jednobarevný kabinet,tolerován ODS vedenou Václavem Klausem.

V roce 2001 předal Zeman „žezlo“ v ČSSD Vladimíru Špidlovi.

Zeman se z vysoké politiky stáhl. V roce 2003 se pokusil dobýt prezidentský stolec. Přesvědčivě sice zvítězil ve vnitrostranickém referendu, ve volbě hlavy státu ale vypadl už v prvním kole. A to i kvůli tomu, že jej nevolila řada zákonodárců ČSSD.

Zeman v následujících měsících nešetřil kritikou svých nástupců – Špidly i Stanislava Grosse. S příchodem Jiřího Paroubka do funkce šéfa ČSSD se zdálo, že se situace uklidní. Oba politici, kteří se ostatně v minulosti mnohokrát názorově střetli, se ale rozešli ve zlém kvůli zcela odlišným stanoviskům na řešení patu po volbách v červnu 2006.

Tečku za působením Zemana v ČSSD udělalo obvinění ze strany Paroubka, že prý může za nevýhodnou smlouvu s advokátem Zdeňkem Altnerem.

Na adresu Zemana dokonce padlo kvůli tomu trestní oznámení, podle něj za ním stál právě Paroubek. Pohár přetekl a Zeman v březnu 2007 vystoupil ze soc. dem.

Reklama

Výběr článků

Načítám