Hlavní obsah

Vesecké se rozpadá tým elitních žalobců

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým žalobců, který v minulých letech řešil nejzávažnější hospodářské kauzy na pražském vrchním státním zastupitelství (VSZ) vedeným Renatou Veseckou, se postupně rozpadá. Odbor závažné hospodářské a finanční kriminality nyní opouštějí hned tři státní zástupci, kteří měli na starosti ty nejsložitější případy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká

Článek

Dva směřují do soudnictví, další pracovník byl odvelen na stáž na ministerstvo spravedlnosti. Z řad státních zástupců i lidí z ministerstva spravedlnosti zaznívají hlasy, že je k odchodu přiměla atmosféra, která panuje na VSZ od loňského příchodu nového vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly a především jeho náměstka Libora Grygárka.

Právě Grygárek, který má podle zasvěcených silnou podporu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, od poloviny května začal celý odbor metodicky řídit.

Na jméno však nikdo z kritiků poměrů na VSZ v Praze hovořit nechce a ani jeho vedení žádné potíže v komunikaci nepřipouští.

Vesecká je vrchnímu státnímu zástupci v Praze nadřízená. V uplynulých dnech také čelila kritice za to, jaké personální změny nastaly po kauze vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) mezi moravskými žalobci.

Odchody žalobců jsou prý normální

„Určitě jsem nezaznamenal žádné závažné problémy,“ odpověděl včera Právu Grygárek na otázku, zda mezi ním a podřízenými žalobci panuje nesoulad.

„Že někteří žalobci odcházejí, to se děje stále, je to úplně normální,“ podotkla také mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Odbor zaměřený na nejtěžší hospodářské zločiny ale prochází postupnou proměnou už půl druhého roku.

V prosinci 2006 byl bez udání důvodu vyměněn šéf odboru Jaroslav Dolejší a krátce nato i vrchní státní zástupce Jiří Kulvejt, oba „otcové zakladatelé“ tohoto specializovaného odboru.

Dolejší jej vedl prakticky od jeho vzniku v roce 2000 a dohlížel na vyšetřování kauz, jako je Čepro, soudce Berka nebo Krejčíř. Dnes pracuje jako řadový státní zástupce na odboru trestního řízení. Letos na jaře byla navíc sloučena oddělení daní a cel a ochrany zájmů Evropské unie.

„Nejnovější změny na pražském vrchním státním zastupitelství jen dokreslují to, co se děje na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně a Vrchním státním zastupitelství v Olomouci,“ sdělil Právu zdroj blízký ministerstvu spravedlnosti. „Jde o cílenou likvidaci odboru,“ tvrdí zdroj.

Vedení VSZ jakékoli problémy odmítá. Organizační změny prý mají praktické důvody a odchody žalobců souvisejí s běžným kariérním postupem. Válová řekla, že žádosti dvou žalobců o zařazení mezi soudce byly podány ještě předtím, než se Grygárek ujal řízení odboru. To ostatně potvrzuje i jeden z odcházejících státních zástupců.

„V dubnu jsem podal žádost o ustanovení soudcem. Své důvody mám, ale zatím o nich nechci hovořit,“ sdělil Právu státní zástupce František Fíla, který v minulosti pracoval mimo jiné na případech tunelování investičních fondů Trend a Mercia. Dnes se uchází o práci soudce u Městského soudu v Praze.

Změny na OZHFK VSZ Praha:
Prosinec 2006 Odvolání ředitele odboru Jaroslava Dolejšího
Únor 2007 Odvolání vrchního státního zástupce Jiřího Kulvejta (vedle Dolejšího a bývalé nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové je řazen mezi „otce zakladatele“ odboru)
Jaro 2008 Zrušení samostatného oddělení daní a cel
Květen 2008 Změna kompetencí náměstků vrchního státního zástupce, místo Vladimíra Nováka odbor metodicky řídí Libor Grygárek

Reklama

Výběr článků

Načítám