Hlavní obsah

Ve Falúdži se rodí postižené děti, Iráčané viní USA

Novinky, rei
LONDÝN/FALÚDŽA

V irácké Falúdži se rodí stále víc postižených dětí. Informovala o tom ve čtvrtek britská zpravodajská stanice SkyNews s odkazem na tamní ochránce lidských práv z organizace Alachjár. Ti obviňují americkou armádu a její chemické zbraně, které při útocích na město nasazovala.

Článek

SkyNews upozorňuje, že je záležitost těžko prokazatelná vzhledem k tomu, že se za éry exprezidenta Saddáma Husajna nevedly žádné záznamy. Také Saddámův režim opakovaně použil proti Iráčanům bojové plyny.

„Zaregistrovali jsme na 200 případů postižení u dětí. Většina z nich se s deformací už narodila po bombardování Falúdže,“ řekl mluvčí Alachjáru, podle něhož o skutečnosti úřady mlčí.

Reportér SkyNews hovořil ve Falúdži s jedním dětským doktorem, který mu řekl, že za uplynulý měsíc se denně setkal i se dvěma případy dětí postižených po narození. Mahmúd Hammádí, hrobník na jednom z tamních hřbitovů, zase uvedl, že denně v průměru pohřbí čtyři až pět novorozenců, z nichž většina má nějakou vadu.

Falúdža zažila zejména v dubnu a v listopadu 2004 jedno z nejtěžších bombardování od americké invaze. Američané použili proti sunnitským povstalcům i jedovatý a ve vzduchu samovznětlivý bílý fosfor.

Podle Alastaira Haye, specialisty z Leedské univerzity, kterého stanice oslovila, se dosud žádná studie nezabývala případnými spojitostmi mezi bílým fosforem a tělesnými postiženími novorozenců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám