Hlavní obsah

Čunek shání miliardu pro Kaplického blob

– PRAHA
Právo, Oldřich Danda

Do nekonečného sporu mezi pražskou radnicí ovládanou ODS a Národní knihovnou o blob Jana Kaplického na Letné se chystají vložit lidovci. Jejich šéf a vicepremiér Jiří Čunek Právu v úterý řekl, že chce osobně bojovat za to, aby se na stavbu sehnaly peníze.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Čunek

Článek

„Podporuji toto řešení, protože si myslím, že je to výrazná architektura. Líbí se mi. A dodalo by to Praze, která Národní knihovnu potřebuje, více lesku,“ uvedl Čunek. Ministerstvo kultury má podle něj na výstavbu 1,9 miliardy. Podle Čunka by stačilo sehnat další miliardu. Poté by knihovna mohla začít jednat s pražským magistrátem o koupi pozemku.

„Problémem jsou sice peníze, chybí asi jedna miliarda, ale musíme je shánět a já jsem připraven vážně jednat ve vládě v koalici o tom, aby se peníze našly,“ uvedl Čunek.

Je otázkou, zda by miliarda navíc stačila. Podle primátora Pavla Béma by muselo ministerstvo kultury zajistit šest miliard. Teprve poté bude magistrát ochoten s knihovnou o prodeji pozemku jednat.

Do boje s ODS

Bém ani pražští občanští demokraté výstavbě Kaplického blobu nejsou nakloněni a lidovci tak musí počítat s tím, že angažováním se v otázce knihovny by mohli popudit některé vlivné politiky ODS. Čunek s tím počítá. „Pražská ODS má problémy s kulturou obecně. To je její věc, ale knihovna je věcí pro jednání,“ poznamenal Čunek v narážce na boj pražských divadel s radním Milanem Richterem.

Předsednictvo KDU-ČSL si v úterý pozvalo na konzultaci ředitele knihovny Vlastimila Ježka. Podle místopředsedy lidovců Mariana Hoška Ježek varoval, že situace začne být za několik let kritická, protože knižní fond přibývá a Klementinum, které by potřebovalo opravit, již nebude stačit.

Podle Hoška není nutné bezpodmínečně setrvávat na Kaplického řešení, ale přimlouval by se ze něj, protože jej považuje za účelné a velkorysé. „Neměli bychom být skrblíci, protože to není jen na pár let,“ podotkl Hošek.

Reklama

Výběr článků

Načítám