Hlavní obsah

Následné otřesy zbořily v Číně dalších 420 000 domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Jihovýchodní Čínu v úterý zasáhly dva další následné otřesy půdy, které dosáhly síly 5,4 a 5,7 stupně Richterovy škály; způsobily zřícení více než 420 000 domů a zranění 63 lidem. Ohnisko silnějšího otřesu bylo v provincii Šan-si, která sousedí s provincií S'-čchuan postiženou katastrofálním zemětřesením z 12. května; slabší otřes měl epicentrum přímo v S'-čchuanu.

Článek

Následné otřesy byly zaznamenány v 10:37 SELČ, výrazně je pocítili obyvatelé v šan-siském hlavním městě Tchaj-jüan i v sousední provincii Kan-su. Na řadě míst vyvolaly paniku mezi lidmi, kteří vybíhali z domů na ulici. Statisíce domů se zřítily v okrese Čching-čchuan, kde také utrpělo zranění 63 lidí, z nich šest těžká.

Od katastrofálního zemětřesení z 12. května zaznamenali seizmologové v postižené oblasti na 8000 následných otřesů, i když většina z nich byla velmi slabá. Nejsilnější byl zaznamenán v neděli s ohniskem v Čching-čchuanu, kde si vyžádal osm obětí a vyvolal zřícení asi 70 000 domů, většinou už silně narušených předchozím velkým zemětřesením.

Podle agentury Nová Čína počet úředně potvrzených obětí ničivého zemětřesení z 12. května stoupl na 67 183 a dalších 20 790 osob zůstává nezvěstných.

Pomoci má i družice

Zdravotnické zdroje dnes ohlásily zvýšený nárůst pacientů s bolestmi žaludku a horečnatými onemocněními. O příčinách se však nezmiňují. Nicméně zdůrazňují, že žádné větší epidemie nevznikly, ačkoliv je nutno stále mít na zřeteli hrozbu nemocí jako je tuberkulóza, žloutenka či průjmová onemocnění.

Čína dnes vypustila meteorologickou družici, připravovanou jako druhý satelit pro předpovídání počasí na srpnové olympijské hry v Pekingu. Družice může být využita pro předpovídání počasí v oblastech zasažených zemětřesením - s blížícím se začátkem monzunového období totiž panují obavy z brzkého příchodu silných dešťů, což zvyšuje hrozbu spočívající v závalových hrázích.

Meteorologové hlásí bouře v části S'-čchuanu už na tento týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám