Hlavní obsah

Kanada řeší záhadu: oceán vyplavil už čtvrtou lidskou nohu, opět pravou

VANCOUVER

Kanadou otřásají již devět měsíců hrůzné nálezy na plážích. Ve čtvrtek našel náhodný kolemjdoucí čtvrtou nohu, tentokrát chodidlo s ponožkou a nazutou sportovní botou. Stejně jako u předchozích tří nálezů, jde o pravou dolní končetinu, žádné další části těla se ještě nenašly. Nálezy mají dále společné to, že byly všechny učiněny ve Vancouveru a jeho blízkém okolí.

Článek

Kanadští policisté zatím vůbec netuší, co si s případem počít. Jeho vyřešení nejsou vůbec blízko. Některé teorie mluví o tom, že končetiny jsou následkem nějaké trestné činnosti, kdy se pachatelé snažili zbavit těl, jiné považují za pravděpodobnější verzi nehody lodi či letadla. Žádná ovšem neřeší to, proč se objevují právě jen pravé nohy.

"Bohužel zatím nemáme žádné významné stopy či vodítka, která by nás mohla dovést k vyřešení tohoto případu," řekla mluvčí tamější policie Annie Linteauová. Předpokládá se, že se policisté budou snažit vystopovat místo či oblast, kde byly boty zakoupené.

Nohy mohly doplout z velkých vzdáleností

Policisté tvrdí, že pravděpodobně ani jedna z končetin nebyla od těla oddělena násilným způsobem a to včetně té nalezené ve čtvrtek. Tamější vrchní ohledávač mrtvol Terry Smith na to má svou teorii: "Když skončí tělo ve vodě, tak začne probíhat proces přírodního rozkladu. Vliv má teplota vody, oceánské proudy či příliv a odliv."

Experti se domnívají, že končetiny mohly navíc k ostrovům doplout z velkých vzdáleností. Třetí noha byla nalezena 8. února na východní straně ostrova Valdez, dvě předchozí končetiny se pak objevily v loňském srpnu na ostrovech Gabriola a Jedidiah. I přes provedení testů DNA nebylo možné spojit žádný z nálezů s nějakou z pohřešovaných osob. Otázkou však je, jestli nebyl tento postup zanedbán.

:. Místa nálezů jsou rozmístěna okolo města Vancouver

Končetiny patří možná obětem letecké nehody

Příbuzní obětí jedné nehody totiž tvrdí, že by mohly končetiny patřit právě jejich blízkým. Kirsten Kearsley Stevensová ztratila svého manžela při nehodě akrobatického letadla nedaleko ostrova Quadra, asi 250 kilometrů severozápadně od Vancouveru, která se udála na konci února roku 2005. Během této nehody zahynuly ještě čtyři osoby. Manžel na sobě měl plovací vestu, takže jeho tělo bylo vyplaveno, ale zbylá ne," uvádí Stevensová.

"Po zveřejnění nálezu první a druhé končetiny jsme zavolali policii, ale nikdo nepřijel odebrat příbuzným DNA. Když byli všichni čtyři prohlášeni za pohřešované, tak měly být udělány příbuzným testy DNA, ale nebyly," stěžovala si Stevensová.

Jedna z bot by mohla odpovídat botě pasažéra

První dvě vyplavené nohy na sobě měly tenisky. Jeden z popisů navíc odpovídá tomu, co měla mít na nohou jedna z obětí. Stevensová tvrdí, že Doug DeCock, který se na palubě letadla také nacházel, měl botu velikosti 45,5, což by přibližně odpovídalo jednomu z nálezů.

"Zdá se nám to poměrně jasné a při momentálním sledu událostí se nám to jeví vysoce pravděpodobné. Není zrovna krásná představa, že se jejich těla rozložila na části, ale aspoň bychom mohli říci: ´Ano, byli tam tam a tady je nějaký důkaz.´ Myslím, že každý by byl rád, že našel aspoň část těla," dodala manželka zesnulého pilota Stevensová.

Čtvrtá končetina patří asi ženě

Poslední nalezená končetina nalezená na břehu ostrova Kirkland nacházejícího se asi 15 kilometrů jižně od Vancouveru patří zřejmě ženě. Uvedl to správce ostrova Mike Ladislaus, který končetinu nalezl. Podle něj šlo o botu, která měla přibližně velikost 40. Informoval o tom server Canada.com.

DNA testy prokázaly, že všechny tři dříve objevené nohy patřily mužům. Podle Ladislause je nepravděpodobné, že by měl nejnovější nález něco společného s dříve nalezenými končetinami. Sportovní botu v níž se nacházelo chodidlo nalezla prý jeho devítiletá fenka labradora.

Pokud by však měl nález posledního chodidla spojitost s těmi předchozími, tak by mírně narušoval verzi, že jde o oběti výše zmíněné letecké nehody. Na palubě stroje byli totiž pouze muži.

Fenka se nechtěla od boty odtrhnout

"Nikdy nezkoumám vyplavené boty, byla to jen jedna z mnoha. Ale moje fenka se od ní nechtěla odtrhnout. Neustále na ní zírala a nenechala se přivolat. Po třetím neúspěšném zavolání jsem šel za ní a spatřil jsem k čemu čichá," mluvil o nálezu správce ostrova.

"Byl jsem nálezem zděšený. Navíc jsem musel končetinu vzít s sebou, abych ji odevzdal na policii. Měl jsem ji u sebe dvě a půl hodiny a pak jsem ještě musel jet policistům ukázat místo nálezu. Kdybych snad chtěl někdy příště do vyplavené sportovní boty kopnout, tak si to asi pořádně rozmyslím," dodal Ladislaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám