Hlavní obsah

VIDEO: Policisté vypátrali jméno šíleného motorkáře

– HAVLÍČKŮV BROD • Aktualizováno
Právo, jjí

Havlíčkobrodští policisté znají totožnost šíleného motorkáře, který umístil na internet video, kde se chlubil bezhlavou jízdou z Havlíčkova Brodu do více než dvacet kilometrů vzdáleného Ždírce nad Doubravou. Policisté ale rozpačitě přiznávají, že na podobné excesy nemají žádné účinné nástroje.

Článek

"Na 99 procent to byl osmadvacetiletý M. H. z Havlíčkova Brodu. Už jsme ho začali hledat, zatím se to nepodařilo,“ uvedl policejní mluvčí Bohuslav Rada. "Otázkou zůstává, zda se nám podaří dokázat, že řídil opravdu on. Pokud se nám sám nepřizná, může to být problém, i když budeme přesvědčeni, že to byl on,“ dodal mluvčí.

"Motoristu předvoláme a přestupky s ním budeme řešit ve správním řízení,“ naznačil Rada s tím, že není úplně jasné, nakolik budou záznamy z internetu využity jako usvědčující důkaz.

Ve správním řízení, pokud ovšem k němu šetření vyústí, hrozí hazardérovi pokuta od pěti do deseti tisíc korun, případně zákaz činnosti od šesti do dvanácti měsíců.

Šílenec jel na motocyklu Yamaha R1 s litrovým motorem. "Kdy se ale vlastní jízda uskutečnila, zatím nevíme,“ poznamenal Rada.

Šílená jízda

Motorkář vyjel ze sídliště na Výšině v Havlíčkově Brodě, po severním obchvatu se dostal na výpadovku z města a poté se vydal přes Českou Bělou a další menší vesnice do Ždírce nad Doubravou. Úsek dlouhý dvaadvacet kilometrů projel za necelých deset minut.

"Informaci jsme zachytili v pondělí. Motocyklista projel úsek za devět minut a dvaačtyřicet vteřin, celou jízdu natočil na videokameru a poté dal na internet,“ popsal událost vymykající se zdravému rozumu policejní mluvčí.

"Jen zázrakem se nikomu nic nestalo. Přitom ten motorkář přejížděl v nebezpečných úsecích plnou čáru, nepřehledná místa projížděl v protisměru, o rychlosti jízdy ani nemluvě. To musí být úplný magor,“ kroutil nad šíleným kouskem hlavou Rada.

Motorkář jel průměrnou rychlostí mezi 130 a 140 kilometry za hodinu, podle záznamu bylo maximum při jeho jízdě 283 kilometrů v hodině.

Podle policisty ale nelze do budoucna žádnému majiteli silného stroje v podobném hazardním nápadu zabránit. "Přitom tady žádné oblíbené motorkářské trasy nemáme, silnice nejsou v nejlepším stavu, nemáme informace o tom, že by některé úseky využívali častěji,“ dodal Rada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám