Hlavní obsah

Čína povolí mít dalšího potomka rodinám, které přišly při zemětřesení o dítě

PEKING

Úřady v čínské provincii S’-čchuan v pondělí učinily určitý průlom v dosavadní vládní politice jediného dítěte v rodině. Rodinám, jejichž jediné dítě zemřelo nebo se závažně zranilo při nedávném zemětřesení, povolí další dítě. S’-čchuan postihlo zemětřesení z předminulého týdne nejhůř.

Článek

Na jihozápadě Číny čekaly v uplynulých dnech na zprávu o nalezení jejich jedináčka marně tisíce osob. Zemětřesení zničilo v S'-čchuanu 13 451 škol a z dosud potvrzeného počtu více než 65 000 obětí jich 6581 byly školní děti.

„Byla tam spousta plačících rodičů, kteří se s přílivem dalších mrtvých těl snažili zjistit, zda mezi nimi není jejich dítě. Kolabovali, když svého jediného potomka poznali,“ citoval před pár dny deník Financial Times jednoho ze svědků záchranných prací. Bezdětných se po zemětřesení náhle ocitly tisíce rodin.

Čínská vláda limituje počet dětí u většiny párů na jedno od roku 1979. Opatření má zabránit masivnímu nárůstu obyvatelstva. Za tři desítky let tak bylo zabráněno narození téměř půl miliardy lidí. Některé rodiny nařízení ignorují a mají víc dětí, protože si mohou dovolit platit pokuty ve výši desítek tisíc korun. V chudých zemědělských oblastech jako je zemětřesením postižená provincie S’-čchuan, je situace jiná. Rodiny mohou požádat o povolení mít druhé dítě, úřady ale většinou žádost zamítnou. Desetitisíce dětí, které se přes zákaz narodí, jakoby neexistovaly: nemají úředně potvrzené jméno, nemohou se vzdělávat ani legálně pracovat.

Skutečnost, že ve zřejmě špatně postavených školách zahynuly při zemětřesení tisíce dětí během vyučování, nepřestává jitřit značnou část veřejnosti. Ta požaduje důkladné vyšetření a přísné potrestání viníků. Agentura Reuters v pondělí s odvoláním na čínská média informovala o demonstraci několika stovek rodičů ve městě Mien-ču, kteří v neděli táhli městem s cílem zaslat petici vyšším orgánům s žádostí o prověření školních budov a výstavby nových škol.

Rodiče však podle uvedených zdrojů nevěří místním komisím, které prý mají sklon prohlašovat, že konkrétní vina se nestala nebo je neprokazatelná. Skupina demonstrujících rodičů byla prý později převezena autobusem do budovy regionální vlády ve městě Te-jang, kde jednala s příslušnými představiteli. Jednání však byla náhle ukončena poté, co budova musela být stejně jako ostatní evakuována po dodatečných otřesech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám