Hlavní obsah

Vázy na květiny z chemických baněk i lahviček laků na nehty

Vázy mají letos netradiční tvary. Designéři chtějí každopádně překvapit oko diváka a trochu jej splést. Vázu si tak lehce spletete s chemickou baňkou, s lakem na nehty nebo třeba s holínkou, kterou si pro tvar své vázy vybral designér Maxim Velčovský.

Článek

Vázu ve tvaru holínky navrhl tento mladý designér v přesné velikosti holínek s číslem 46. Váza ve vás tak vzbuzuje rozporuplné pocity, její tvar obvykle máme spojen s jiným prostředím a tak to, že je stejného tvaru použito právě na vázu v nás vzbudí nové dojmy. Holínku máme spojenu s blátem a tmavou barvou.

Použít ji jako námět pro vázu oživuje každodenní stereotypy a učí nás to dívat se na užitné předměty oskolo sebe z jiné perspektivy. Svobodně.

.: Váza s vtipným názvem waterproof - nepromokavá.foto: Qubus

Nalít vodu do holínky, která má před vodou chránit, Maxim Velčovský rád zkoumá a překračuje stereotypy. Stejně je tomu i s touto vázou ve tvaru České republiky, je určena na široký puget květin, které v ní vytvoří kytci nezvyklého a přesto důvěrně známého tvaru.

.: Váza v přesném tvaru naší republiky, design Velčovskýfoto: Qubus

Tohoto trendu se chytají i jiní návrháři a snaží se tak využít formy jiných předmětů a jejich funkčnosti využít netradičním a novým způsobem. Oblíbené jsou dnes baňaté vázy, připomínající chemickou laboratoř a hodící se do minimalisticky zařízených interiérů.

.: Váza připomínající spodní díl chemické baňky.foto: ASA Selection

Protože se v letošní sezóně hodně míchají styly, tak si mnozí pořizují do bytů něco z přírodních ekologických materiálů. Takovým kouskem může být třeba právě váza.

.: Velmi moderním dopňkem jsou vysoké vázy na proutí a na květiny.foto: archiv Java nábytek

Nebojte se tedy experimentovat a oživte svůj domov třeba netradiční vázou. Využít můžete starých baněk z laboratoře, různých přírodnin, nebo klidně i lahviček od laků na nehty, láhví od vína apod.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Moderní talíře pro váš stůl

Doba se mění a s ní i móda ve stolování. V trendu jsou dnes talíře a talířky nezvyklých tvarů i barev. Na druhou stranu, klasické vzory a tvary talířů z našich...

Výběr článků

Načítám