Hlavní obsah

V Číně hrozí protržení břehů u 70 přehrad a jezer

– PEKING • Aktualizováno

Sedmi desítkám jezer v jihozápadní Číně, která se nově vytvořila či narostla jejich hladina po silném zemětřesení z předminulého týdne, hrozí vylití. Armáda proto začala v pondělí u Penčchuanu, města srovnaného se zemí, výbušninami uvolňovat masy půdy, aby voda mohla řízeně odtékat.

Článek

U Penčchuanu bylo nasazeno na dva tisíce vojáků, přičemž každý z nich nesl 10 kilogramů výbušnin. Tisíce lidí z okolí byly evakuovány.

V jezeře vzrostla jen za sobotu hladina vody téměř o dva metry a v pondělí ráno byla necelých třicet metrů pod horními hranicemi hrází. „Jezero zadržuje přes 128 miliónů kubických metrů vody a v případě protržení břehů hrozí zkázonosné záplavy,“ řekl náměstek ministra pro vodní zdroje. Meteorologové navíc pro příští dny předpovídají v oblasti vydatné deště.

Ničivé zemětřesení z 12. května a následné sesuvy půdy vytvořily v regionu desítky nových jezer. Vláda oznámila, že 69 z nich hrozí vylití. Přes 300 vodních ploch bylo katastrofou vážně zasaženo. Jiná jezera například úplně vyschla.

Postižené rodiny dostanou povolení mít další dítě

Vláda v pondělí znovu navýšila bilanci mrtvých, je jich přes 65 tisíc. Úřady s S'-čchuanu navíc učinily určitý průlom v dosavadní vládní politice jediného dítěte v rodině. Oznámily, že ty rodiny, jejichž jediné dítě bylo při katastrofě zabito, vážně zraněno nebo na zbytek života postiženo, budou smět legálně mít další dítě.

"Nelegální" druhé či další dítě jinak pro rodinu znamená odebrání přídavků a další administrativní postihy. Politikou jednoho dítěte se vláda snaží již několik desítek let zabránit populační explozi a z ní vyplývajícím problémům.

Vládní statistiky po zemětřesení65 080 mrtvých 358 816 zraněných 23 775 nezvěstných Přes 5,4 miliónu bez domova 638 305 zachráněných s náhradním ubytováním Po zemětřesení následovalo přes dalších 8 000 otřesů, nesilnější měl víc než 6 stupňů Richtera. Při těch nedělních zemřelo 6 lidí a tisíc se zranilo. 270 000 domů zničených nebo vážně poškozených 69 nádržím a jezerům hrozí protržení břehů. Dalších 310 je vážně ohroženo, 1 424 představuje mírné nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám