Hlavní obsah

Senátor Novotný zveřejní jméno údajného korupčníka u soudu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyšetřovatelé ani po zhruba tříměsíčním vyšetřování nemají důkazy pro údajnou korupci, která provázela únorovou volbu prezidenta. Chystají se případ odložit. Senátor Josef Novotný (SNK ED) je proto odhodlaný, že zveřejní jméno dosud neznámého senátora ODS, který mu podle jeho slov nabídl dva milióny z hlas pro Václava Klause.

Článek

Právu řekl, že tak učiní u soudu během projednávání civilní žaloby, kterou na něj už dříve podala ODS.

„Nepochybuji o tom, že ten případ bude odložen, protože Hrad s policií nespolupracuje. Ale přesto se nebojím žaloby o poškození dobrého jména, kterou na mě ODS podala. Jsem připraven informace dané policii zveřejnit u toho soudu na ochranu osobnosti,“ řekl v pátek Právu Novotný.

Jméno údajného korupčníka přitom policii uvedl už v únoru, kdy podával trestní oznámení. Veřejně ho zatím odmítá říci.

V médiích se spekulovalo o třech senátorech ODS, o Vlastimilu Sehnalovi, Vítězslavu Jonášovi a Richardu Svobodovi. Všichni tři to ale popřeli.

Existuje důkaz o korupci?

Novotný hovořil o Hradu proto, že podle jeho zjištění i dle fotografií, které poskytl Právu, byly ve Španělském sále, kde se volba v únoru odehrávala, nainstalovány hradní kamery. Policie o záznamy z nich usilovala, ale dosud je od kanceláře prezidenta neobdržela.

„Jsou to stacionární kamery, které jsou ve všech podobných budovách, třeba i v Senátu. Co vím, tak Hrad jejich záznamy zatím policii nechce vydat. Přitom podle mě by ty záznamy mohly mé tvrzení dokázat,“ řekl Právu Novotný.

Podle něj se událost, kterou popsal policii, odehrála přímo pod jednou z nich. „Proto jsem chtěl také přizvat znalce, který umí odezírat ze rtů. Záznam z té kamery bych chtěl vidět,“ dodal.

Josef Novotný (SNK-ED)

Fotografii, dokazující přítomnost kamery na zdi, ve středu předal přímo vyšetřovateli. „Pan senátor ještě doplňoval v rámci podání vysvětlení svou výpověď a uvedl některé další poznatky týkající se toho domnělého skutku,“ potvrdil v pátek mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Sama policie si již před časem vyžádala od Hradu informace, zda skutečně v sále byl a při volbě fungoval nějaký kamerový systém, který by případně mohl zachytit a tedy i dokázat Novotného tvrzení o nabídce úplatku.

To v pátek nepřímo potvrdil i mluvčí Skřepek. „Ano, dávali jsme určitý požadavek, ale zatím na odpověď čekáme,“ uvedl bez dalších podrobností.

Hrad: Záznamy nic neukazují

Vyšetřovatelé se dokonce před časem podle informací Práva osobně na Pražský hrad vypravili, aby přítomnost kamer ve Španělském sále ověřili. Ale tamní ochranka je i přes původní svolení do sálu nevpustila.

Ani teď policisté neví, na čem jsou. „Na dotazy policie týkající se kamerového systému už jsme písemně odpověděli, ale zřejmě to ještě neobdrželi. Proto se k tomu nemohu více vyjádřit,“ řekl bez dalšího upřesnění ředitel Správy pražského hradu Ivo Velíšek.

Podle důvěryhodného zdroje Práva blízkého Hradu je ale v odpovědi pro policii napsáno, že „tam nějaké kamery byly, ale pro průběh vyšetřování nemají vůbec žádný význam“.

Novotný podle svých slov ve středu na policii vůbec poprvé hovořil o svědkovi, který by měl nepřímo potvrdit jméno senátora ODS podezřelého z pokusu jeho uplácení.

„Tento svědek totiž už dopředu před volbou byl přítomen rozhovoru, ve kterém se onen nejmenovaný senátor zmiňoval, že ví, jak na mě,“ podotkl Novotný. Uvědomuje si ale, že jde o nepřímé svědectví, který by stejně zřejmě ke stíhání možného pachatele nevedlo.

Ve středu dostal od policie možnost prohlédnout si záznamy z únorové volby, které pořídila Česká televize. „Jde asi o 40 hodin materiálu, ale bohužel tam nic není,“ dodal Novotný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám