Hlavní obsah

Český Fritzl vyvázl s podmínkou, případ je promlčen

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Asi nejzávažnější případ sexuálního zneužívání v rodině, který severomoravští kriminalisté pamatují, uzavřel v pátek ostravský krajský soud překvapivým zprošťujícím rozsudkem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Josef Šablatůra odešel s podmínkou. Znásilňování a zneužívání dcery soud považuje za dávno promlčené.

Článek

Osmašedesátiletý invalida Josef Šablatůra z Ostravy zneužíval a znásilňoval svoji dceru Ludmilu od roku 1983, kdy jí bylo šestnáct let až do nedávné doby. Měl s ní dokonce dvě děti, které jsou už dnes dospělé.

Podle soudu je ale téměř vše promlčeno - Šablatůra tak vyvázl pouze s podmínkou za jediný prokázaný, ale dobrovolný styk z roku 2005, který soud kvalifikoval jako trestný čin soulož mezi příbuznými.

Státní zástupkyně se proti verdiktu okamžitě odvolala. "Otázka promlčení je věc právního názoru. Já s názorem soudu nesouhlasím,“ řekla žalobkyně.

Nešťastný příběh

Kořeny zvrhlého příběhu sahají až do roku 1948, kdy bylo obžalovanému teprve osm let. Vlečka mu tehdy přejela nohu, dostal protézu a začal být přesvědčen, že nikdy nemůže mít děti. Přesto se oženil a jeho žena mu postupně porodila pět potomků. V roce 1983 se ale stala obětí vraha, který nikdy nebyl vypátrán.

Zdrcený Josef Šablatůra se tehdy začal ukájet na své dceři. V roce 1984 mu porodila syna, o rok později ještě dceru. Až do nedávné doby přitom dnes již dospělé děti netušily, že jejich dědeček je zároveň i otcem.

"Nesměla jsem o tom mluvit, vyhrožoval mi jateční pistolí, že mě zabije,“ tvrdí Ludmila. Případ vyšel najevo teprve před nedávnem, kdy si Ludmila našla přítele a ve slabé chvilce se mu svěřila.

Děti nejsou moje, tvrdil Šablatůra

Obžalovaný od počátku tvrdil, že žádné z dětí není jeho. "Jsem mrzák, nikdy jsem nemohl mít děti a ženské mě nevzrušují. Moje bývalá žena měla všechny děti s mým bratrem a ani děti Ludmily nejsou moje, kdo ví, s kým si je uhnala,“ řekl muž.

Jeho tvrzení ale vyvrátily znalecké expertízy, podle kterých o Šablatůrově otcovství nejsou pochyby.

Podle soudu začala dvanáctiletá promlčecí lhůta pro trestný čin znásilnění běžet už v roce 1986. Šablatůra se sice s dcerou intimně stýkal mnohem delší dobu, nicméně už podle všeho nešlo o znásilňování, ale o dobrovolné sexuální styky, které se staly pro zneužívanou dceru rutinou.

"Jednání obžalovaného je zavrženíhodné a trestuhodné, ale vzhledem k uplynutí promlčecí lhůty bohužel pouze v morální a mravní rovině,“ řekl soudce Jaroslav Málek.

Před několika týdny otřásl Rakouskem případ Josefa Fritzla, který 24 let věznil a zneužíval v podzemí svého domu v Amstettenu dceru Elizabeth a zplodil s ní sedm dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám