Hlavní obsah

Klause uznání Kosova zaskočilo, lidovci se zlobí

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezidenta Václava Klause zaskočilo středeční rozhodnutí vlády uznat nezávislost Kosova. Má názor jako lidovci, kteří s tímto krokem nesouhlasili a hlasování se zdrželi.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus na sjezdu KDU-ČSL. Archivní foto.

Článek

„Pan prezident byl rozhodnutím vlády rozhodně překvapen. Dopředu o něm nebyl informován. Pokud by byl členem vlády, zachoval by se jako ministři za KDU-ČSL,“ řekl ve čtvrtek ČT mluvčí Petr Hájek.

Na jednání vlády pravidelně dochází zástupce Kanceláře prezidenta republiky, takže první oficiální informaci Hrad mohl mít dokonce až v okamžiku zasedání.

Lidovecký vicepremiér Jiří Čunek se podle svých slov o zařazení bodu dozvěděl až den před jednáním vlády, tedy v úterý. Vicepremiér za ODS Alexandr Vondra to vysvětlil slovy, že šlo jen o dokončení bodu přerušeného z dřívějška, takže nebyl ve středečním programu oficiálně zmíněn.

Čunek říká: „Respektujeme to, ale náš nesouhlasný postoj k uznání samostatného Kosova se tím nezměnil.“

Komunisté žádají, aby platnost vládního rozhodnutí byla odloženo na neurčito a aby vláda prezidentovi nenavrhla jmenovat velvyslankyní Janinu Hřebíčkovou. Sociální demokracie vládě vyčítá, že nesplnila svůj dobrovolný slib projednat tento krok předem s opozicí. Téma bude chtít otevřít počátkem června na plénu Sněmovny.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové byl srbský velvyslanec v Praze pozván do Černínského paláce a o záměru vlády byl informován předem.

Překvapení lidovci

Uznání Kosova je chybou, unisono zní mezi lidovci. Ti se zlobí, že vláda ukvapeně rozhodla, důvod k odchodu z vlády to podle nich ale není.

První místopředseda KDU-ČSL Roman Línek rozhodnutí vlády považuje za uspěchané a nešťastné. „Včerejší útok na český autobus, který vezl také humanitární pomoc kosovským Srbům, mě znovu utvrdil v tom, že nesouhlas KDU-ČSL s uznáním samostatného státu Kosovo je oprávněný,“ uvedl Línek.

O tomto útoku albánských středoškoláků informovalo už čtvrteční Právo podle svědectví Jaroslava Foldyny, který je v Kosovu s českými studenty.

Jihomoravský hejtman a místopředseda lidovců Stanislav Juránek Právu řekl, že ho překvapilo zařazení Kosova na program vlády. „Pro mě je to smutná skutečnost a také velká chyba české diplomacie,“ řekl Juránek.

Předseda zlínské krajské organizace KDU-ČSL Jiří Stodůlka připomněl, že nedávný stranický sjezd se proti uznání Kosova postavil minimálně do té doby než v zemi dojde k politické stabilizaci. Ta podle Stodůlky v nejmenším nenastala. „Předpokládali jsme, že naše zdrženlivost ještě nějaký čas vydrží,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám