Hlavní obsah

Svědky v případu Haradinaj prý zastrašoval i kosovský exministr

Na zastrašování svědků, kteří měli svědčit v případu bývalého kosovskoalbánského premiéra Ramushe Haradinaje, se údajně podílel také novinář a bývalý kosovský ministr kultury. Právě kvůli nedostatku svědků haagský tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Haradinaje před měsícem zprostil obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Foto: Hazir Reka, Reuters

Bývalý kosovskoalbánský premiér Ramush Haradinaj

Článek

Do Haagu byl už na žádost ICTY dopraven Baton Haxhiu, který podle obžaloby jako šéfredaktor kosovskoalbánského listu Express nechal zveřejnit jméno svědka, kterému přitom kvůli obavě o život byla slíbena anonymita. Haxhiu toto obvinění popřel.

Ze zastrašování svědků jsou obviněni rovněž bývalý ministr kultury Astrit Haraqija a jeho politický poradce Bajrush Morina.

Podle obžaloby měl Haradinaj na svědomí vraždy, znásilňování, vyhánění a mučení Srbů, ale i Romů a Albánců, kteří během povstání proti Srbsku v letech 1998-99 nechtěli spolupracovat s povstaleckou Kosovskou osvobozeneckou armádou (UCK), které velel. Teror podle žalobců šířilo zejména Haradinajovo komando Černí orli.

Svědkové mají strach

Soud zprostil Haradinaje viny na základě nedostatku důkazů a vágních svědeckých výpovědí. Žalobci ale vysvětlili, že mnoho svědků odmítlo vypovídat kvůli zastrašování. Po obrovském pobouření především v Srbsku se žalobci proti některým částem osvobozujícího rozsudku odvolali.

Podle některých spekulací přišlo o život pět lidí, kteří mohli Haradinaje usvědčit. Poslední z nich zemřel při dopravní nehodě pouhý den před tím, než měl být převezen do bezpečí v Haagu.

Atmosféru strachu popsal kosovský Albánec Šefuet Kabaši. Ten nechtěl svědčit ani přes videokanál z New Yorku, kde žije, protože čelil výhrůžkám smrtí poté, co vystoupil v jiném procesu souvisejícím s UCK - a to přesto, že svědčil jako tzv. anonymní svědek pod změněným jménem, s digitálně upraveným obličejem na monitoru a změněným hlasem. „Nikdo mimo tribunál nemohl vědět, o koho jde,“ upozornila přitom AP.

Haradinaje spolu s nynějším kosovským premiérem Hashimem Thacim označila německá Spolková zpravodajská služba (BND) za špičky mafie v Kosovu. „Klíčoví hráči (jako například Thaci, Haradinaj) udržují těsné spojení mezi politikou, ekonomikou a mezinárodně působícími strukturami organizovaného zločinu v Kosovu. Zločinecké sítě, které za tím stojí, podporují tamní politickou nestabilitu. Nemají žádný zájem na výstavbě fungujícího státního pořádku, který by mohl poškodit jejich vzkvétající obchody,“ citoval v roce 2005 švýcarský týdeník Weltwoche z analýzy BND.

Expremiér slibuje brzké ovládnutí severu Kosova

Haradinaj v tomto týdnu prohlásil, že brzy začne „integrace“ srbské části města Kosovská Mitrovica, která se odmítá podřídit vládě kosovských Albánců. Haradinaj to podle srbského serveru Serbianna prohlásil v kosovskoalbánských médiích. „Myslím, že právo na spravedlnost v Mitrovici má zpoždění, ale přijde,“ řekl údajně.

O plánované akci, jež si má podrobit kosovské Srby, kteří neuznávají odtržení od Srbska, hovořil v dubnu kanadský válečný reportér Scott Taylor. Operace provedená v součinnosti s NATO podle něj začne v Kosovské Mitrovici jako baště největšího odporu.      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám