Hlavní obsah

Obavy se naplnily, nafta je v Česku nejdražší v historii

– ČESKÁ REPUBLIKA • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Litr prodávané nafty u tuzemských pump překonala dosavadní rekordy. Její cena ve čtvrtek podle údajů společnosti CCS vystoupila v průměru na rekordních 34,03 koruny. Litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 se prodává za 32,14 koruny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Plní se tak obavy analytiků, že ceny pohonných hmot budou v tuzemsku i nadále růst k dosud nevídaným hodnotám. Za prudkým zdražováním stojí především nepřetržitě rostoucí ceny ropy. Barel lehké americké ropy se v noci na čtvrtek prodával na světových trzích již za více než 135 dolarů.

Zdražování ropy na světových trzích ovlivňuje i ceny této komodity v Rotterdamu. Ta má následně vliv i na prodej u českých pump. "Po tomto rekordním týdnu lze očekávat, že nafta bude i v následujícím týdnu zdražovat," řekl Novinkám analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR (v Kč/l):
datumNatural 95nafta
21.5. 200832,1434,03
21.5. 200729,9027,87
21.5. 200631,0930,06
21.5. 200527,7927,01
Zdroj: CCS

Podle něj poroste i cena benzínu. Ten by však již neměl zdražovat tak dramaticky. Před několika dny hlavní analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka v on-line chatu Novinek řekl, že neočekává, že by se cena benzínu v létě dostala nad 36 korun za litr.

Proč je nafta dražší než benzín?

V současnosti je po naftě vyšší poptávka než po benzínu. Podle analytika také dražší diesel ovlivňují nedostatečné kapacity pro jeho výrobu. To má za následek, že nafta zdražuje rychleji než benzín.

Rekordní ceny neovlivňují pouze motoristy, ale také veškeré dopravce. Například i letecké společnosti jsou nuceny navyšovat palivové příplatky.

Například společnost Česmad Bohemia ve čtvrtek oznámila, že situace je kritická, proto se dopravci rozhodli, že zdražování se v plném rozsahu promítne do cen za přepravu. "Odhadujeme, že ceny je nutné zvýšit o cca 10-15 procent," říká Martin Špryňar, generální tajemník sdružení. 

Struktura ceny pohonných hmot:
Za litru nafty se v současné době platí spotřební daň 9,95 Kč, u benzínu je to 11,84 Kč za litr.
K tomu je třeba připočítat ještě DPH (aktuálně cca 5 Kč z litru benzínu a nafty).
Celkově tedy daně tvoří více než polovinu konečné ceny nafty či benzínu, kterou platí motoristé u čerpacích stanic.
Surová ropa stojí v přepočtu nyní cca 12,5 Kč za litr, zbytek - tedy něco kolem 2 Kč tvoří marže velkoprodejců a maloobchodníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám