Hlavní obsah

Ropa šplhá stále výš, překonala už 135 dolarů za barel

Novinky, toh

Ropa den za dnem atakuje nové rekordy, její zdražování je stále agresivnější. Během nočního obchodování se dostala až nad hranici 135 dolarů za barel, tedy o pět dolarů více než ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle BBC vyšplhala cena barelu americké lehké ropy (WTI) až na 135,04 dolaru, britský Brent se dostal na 134,50 dolaru za barel. Za strmým růstem stojí zejména zprávy o nízkých zásobách suroviny v Americe. Dalším důvodem pak je stále slabý dolar.

Nafta na výrobu elektřiny

Ceny ropy rostou kvůli vysoké poptávce v rozvojovém světě. V poslední době některé země začaly naftu využívat k pohonu generátorů, protože elektrárny nestačí vyrábět dostatečné množství proudu. Na vysokých cenách mají svůj podíl i spekulanti.

Zdražování černého zlata má negativní dopady na světovou ekonomiku. Například v České republice je to patrné zejména na cenách pohonných hmot. Podle informací společnosti CCS se v úterý prodával litr Naturalu 95 v průměru za 32,04 koruny za litr, nafta pak za 33,67 Kč/l.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropa sahá na hranici 130 dolarů za barel

Ceny ropy začaly šplhat na nové rekordy. Americká WTI se dostala těsně pod hranici 130 dolarů za barel na 129,60 USD. Vzhůru táhl ropu slabý dolar a vysoká...

Výběr článků

Načítám