Hlavní obsah

Klause budou na Bulovce operovat ti nejlepší

Právo, Novinky, gö, per
PRAHA
Aktualizováno

Pravděpodobně během července či na začátku srpna proběhne na pražské Bulovce operace kyčelního kloubu prezidenta Václava Klause. Prezident má mít veškerý možný servis a operovat ho má tým nejlepších lékařů. Jeho spolupracovníci totiž nepřipouštějí, že by Václav Klaus po operaci kyčelního kloubu nemohl delší dobu vykonávat svůj úřad.

Foto: repro ČT, Novinky

Václav Klaus při debatě v Senátu

Článek

"Předpokládáme, že prezident bude moci do týdne vsedě pracovat," přiblížil anonymně jeden ze zaměstnanců Hradu.

Špičkoví ortopedi

Hlavu státu budou podle informací Hospodářských novin operovat dva nejuznávanější čeští ortopedi - přednosta Ortopedické kliniky na pražské Bulovce Pavel Dungl a přednosta Ortopedické kliniky v pražském Motole Antonín Sosna.

Podle deníku jde v případě obou lékařů o českou ortopedickou elitu. Samotní ortopedi, kteří by měli prezidenta operovat, se pro média nechtěli k chystanému zákroku vyjadřovat a sdílnější není ani Hrad. "Není žádným tajemstvím, že pana prezidenta letos operační zákrok čeká. Víc se k tomu ale nebudeme vyjadřovat," řekl deníku prezidentův kancléř Jiří Weigl

Lékaři chtějí mít na operaci klid

Zatím není znám ani přesný termín Klausovy operace. Zákrok ale zřejmě proběhne buď v červenci, nebo v první polovině srpna. Klaus totiž kvůli své operaci kyčelního kloubu a následné rehabilitaci odmítl účast na letní olympiádě v Pekingu, která začíná 8. srpna.

Zatím není znám ani přesný termín Klausovy operace. Zákrok ale zřejmě proběhne buď v červenci, nebo v první polovině srpna. Klaus totiž kvůli své operaci kyčelního kloubu a následné rehabilitaci odmítl účast na letní olympiádě v Pekingu, která začíná 8. srpna.

Veřejnost se přesný termín operace zřejmě ani nedozví. Ortopedi totiž chtějí mít na operaci prezidenta klid. Obávají se hlavně zájmu bulvárních médií, který by je od práce rušil.

Rehabilitace až osm týdnů

Zatím není jasné, zda dojde pouze k zákroku na kloubu, anebo k totální endoprotéze. Od toho se také odvíjí doba potřebná pro rehabilitaci. Operace může trvat hodinu, ale i několik hodin. Pacient je zpravidla sedm až čtrnáct dní v nemocnici a pak rehabilituje.

Může to trvat šest až osm týdnů, v horším případě dvanáct až patnáct týdnů.

Pokud by u prezidenta šlo o artrózu kyčle, pak nástup bolesti v kyčli je postupný.

Nejdříve se objevuje pouze v souvislosti s námahou, postupně se intenzita bolesti zvyšuje a je častější. Artróza kyčle bývá provázena kulháním, sníženou pohyblivostí kloubu a stupňující se kloubní ztuhlostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám