Hlavní obsah

Štefka kvůli černým fondům nebude velvyslancem v Uzbekistánu

– PRAHA
Právo, ada, nig, dan

Bývalý náčelník generálního štábu a současný zaměstnanec ministerstva zahraničí Pavel Štefka podle všeho může zapomenout na svou očekávanou kariéru diplomata. Vláda podle informací Práva rozhodla o tom, že Štefku do Uzbekistánu jako velvyslance nevyšle.

Článek

„Není to nic překvapujícího, problémů kolem něj bylo dost a kromě toho svým chováním naštval hodně lidí a na obraně se na jeho hlavu hází i to, za co ve skutečnosti nemohl,“ řekl Právu k neoficiálním motivům dobře informovaný zdroj.

Nepřímo tak narážel na fakt, že Štefka je spojován se skandálem na ministerstvu obrany. Nedávno vyšlo najevo, že na Generálním štábu české armády založili důstojníci černé fondy, z nichž kupovali dárky, drahá horská kola, luxusní spodní prádlo a hradili dovolené v Tichomoří.

Právě ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) po vypuknutí skandálu prohlásila, že spoluzodpovědnost za černé fondy má i někdejší náčelního generálního štábu.

Štefka se brání, že o fondech nic nevěděl a jeho vina je pouze nepřímá. „Mně hlavně uškodily výroky paní ministryně, které se nezakládají na pravdě a také články v Mladé frontě,“ uvedl Štefka.

Velvyslanec musí být čistý

Podle svých slov očekával, že vláda jeho vyslání do Uzbekistánu přehodnotí. „Dostal jsem od pana ministra zahraničí dopis, že to znovu dává do vlády, ale já pořád nevím důvod proč. Požádal jsem ho proto o rozhovor, ale zatím k němu nedošlo,“ řekl Právu Štefka.

Co bude dělat, neví. „Zatím mám smlouvu s ministerstvem zahraničí,“ řekl Štefka.

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová nechtěla o Štefkově případu mluvit, protože informace o diplomatických postech jsou utajované do té doby, než o nich rozhodne prezident. „Obecně k tomu ale mohu říci, že pan ministr je toho názoru, že jméno velvyslance, který má reprezentovat republiku, by nemělo být skloňováno v soudních síních v souvislosti kontroverzních kauz,“ řekla Právu Opletalová.

Rozhodnutí vlády přitom přichází v době, kdy Štefka již byl jmenován prezidentem republiky a dostal i tzv. agrema, což je oficiální souhlas hostitelské země.

„Nevrhá to sice na Česko nejlepší světlo v zahraničí, ale takový postup je možný. Vláda se prostě může rozhodnout poslat ven někoho jiného,“ řekl Právu politik obeznámený s diplomatickými zvyklostmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám