Hlavní obsah

VIDEO: Stovky odborářů demonstrovaly před prázdným sídlem vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Před sídlem vlády v Praze se ve středu odpoledne konala demonstrace odborářů. Podle reportéra Práva bylo na místě více než pět stovek lidí. Policie zadržela jednoho mladíka, který měl transparent propagující zakázanou stranu Komunistický svaz mládeže. Ministři ale v úřadu nebyli. Měli výjezdní zasedání v Teplicích.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda odborů Milan Štěch na demonstraci před úřadem vlády

Článek

Odboráři demonstrovali v rámci své kampaně proti reformě. Jejich zástupci tvrdí, že před nimi vláda do Teplic utekla.

Odbory protestují zejména proti plánované reformě zdravotnictví ministra Tomáše Julínka (ODS). Vadí jim například jeho snaha přeměnit zdravotní pojišťovny na akciové společnosti.

:. Před Strakovou akademií demonstrovali odboráři proti vládním reformámfoto: Právo/Lukáš Táborský

Ministři ale odbory během středy nevyslyšeli. Sešli na výjezdním zasedání v Teplicích, v banketní sále čtyřhvězdičkového hotelu Prince de Ligne. Tam mimo jiné rozhodli o tom, že česká vláda uzná samostatnost Kosova.

Odborářům fakt, že ministři byli mimo jejich dosah, ale nevadil. Naopak, považují odjezd vlády do Teplic za svůj úspěch.

"My to považujeme za první malý úspěch, že ministři utekli ke svému mecenášovi panu Kuberovi do Teplic,“ řekl Novinkám předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch v narážce na senátora a teplického primátora Jaroslava Kuberu (ODS).

Absence členů vlády také odboráře neodradí od dalších plánovaných demonstrací před Strakovou akademií. „Vůbec nás to neodradí. Navíc se domnívám, že ministři by před lidi stejně nepřišli,“ uvedl Štěch.

S průběhěm středečního protestu byl spokojený. „Nálada byla perfektní, lidé byli veselí a přitom rozhodní a také jsou odhodlaní. Proběhlo to v dobré atmosféře a mám z toho dobrý dojem,“ sdělil Štěch Novinkám. 

:. Předvedený člen zakázaného Komunistického svazu mládežefoto: Právo/Lukáš Táborský

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám