Hlavní obsah

Senátor Ted Kennedy, bratr J. F. K., má mozkový nádor

WASHINGTON

Americký demokratický senátor Edward (jinak také Ted) M. Kennedy, bratr zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho, má zhoubný mozkový nádor. Oznámili to jeho ošetřující lékaři, podle nichž bude jejich pacient muset podstoupit chemoterapii a radiační terapii. Někteří odborníci dávají členovi nejznámější americké politické dynastie méně než rok života.

Článek

Svou podporu Kennedymu v úterý večer místního času vyjádřili všichni tři uchazeči o post příštího prezidenta USA - demokratičtí senátoři Barack Obama a Hillary Clintonová, ale též republikánský kandidát John McCain.

Šestasedmdesátiletý Kennedy byl v sobotu hospitalizován po vážném záchvatu, který vyvolal nejprve podezření, že utrpěl srdeční mrtvici. Kennedy je nyní v nemocnici v Bostonu.

Senátor Kennedy trpí podle lékařů tzv. gliomem, který vzniká z buněk podpůrné mozkové tkáně (neuroglie). Zhoubné bujení mu podle lékařů zasáhlo levý mozkový lalok, který zodpovídá za řeč a pohyby. Maligní gliomy lékaři ročně diagnostikují asi u 9000 Američanů, polovina z nich zemře do roka.

Edward M. Kennedy

Edward Kennedy je mladším bratrem a jeden ze dvou posledních žijících sourozenců někdejšího prezidenta USA Johna F. Kennedyho, zavražděného v roce 1963. Sám se také o prezidentský úřad v roce 1980 ucházel, jeho strana ale nakonec dala přednost Jamesi Carterovi. Zavražděn byl také další Kennedyho bratr, Robert.

Liberál Kennedy je americkou politickou ikonou a druhým nejdéle sloužícím senátorem. Do Senátu byl poprvé zvolen v roce 1962.

Kennedyho lékaři sdělili, že jejich pacient podstoupí chemoterapii a radiační terapii. Podle agentury AP ale nezmínili možnost operačního zákroku, což může údajně znamenat, že nádor je neoperovatelný. Někteří odborníci se obávají, že Kennedymu nezbývá ani rok života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám