Hlavní obsah

Celníci odvezli ze Svatého Kříže šest kontejnerů padělků

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVATÝ KŘÍŽ

Na šest stovek celníků obsadilo v sobotu ráno patrně nejznámější asijskou tržnici v západních Čechách Svatý Kříž u Chebu. Nakonec z tržnice odvezli šest nákladních kontejnerů nejrůznějšího nelegálního zboží. Přesné výsledky akce a hodnota zabaveného zboží budou známy v nejbližších dnech.

Foto: Martin Polák, Právo

Na hladký průběh kontrolní akce ve Svatém Kříži dohlíželi ozbrojenci se samopaly.

Článek

Akce se svým rozsahem zařadila mezi ty největší za poslední roky. A poprvé se celníkům podařilo najdou prohledat celý areál tržiště včetně přilehlých budov, plechových skladů a odstavených automobilů. Do Svatého Kříže dorazili celníci ze všech koutů republiky, nechyběli ani ozbrojenci se samopaly a psovodi se svými svěřenci vycvičenými pro vyhledávání tabáku.

„Akce byla primárně zaměřená na tabákové výrobky,“ řekla Právu mluvčí plzeňského celního ředitelství Jitka Blahutová. Impulsem k ní se podle mluvčí stala jiná akce z minulého týdne s názvem Astor. Kontrola pří ní v Letech u Dobřichovic objevila nelegální továrnu na cigarety, která mohla vyrábět až 2500 cigaret za minutu.

„Objevily se indicie, že by ve Svatém Kříži mohl být odběratel,“ vysvětlila mluvčí. Celníci falešné cigarety v několika odstavených autech skutečně našli, objevili i předměty, které mohly sloužit k výrobě cigaret. Akce se týkala všech přibližně 450 stánků, včetně zavřených skladů a uzamčených kontejnerů. Povolení k tomu dostali od Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Zabavené zboží má cenu milióny, domnívají se celníci

„Mohli jsme tak poprvé zkontrolovat celý areál, neexistovala místa, kam by jsme nemohli,“ poznamenala mluvčí. V prvních momentech kontroly začali celníci ze stánků a kontejnerů vynášet první padělané zboží, které pak skládali na velké hromady.

Speciálně vycvičený pes označil minimálně dvě odstavená auta, kde mohly být ukryty nebo převáženy cigarety. „Zřejmě tady budou padělky v hodnotě v řádech miliónů korun,“ odhadla v sobotu přímo na místě Blahutová. Akce na Svatém Kříži byla od loňského října v pořadí už třináctou, celníci tak zkontrolovali všechna velká a významná tržiště v západočeském příhraničí.

Podle Blahutové byly předchozí kontroly svým způsobem úspěšné, protože na tržištích se nyní objevuje méně padělků. Řada trhovců ve Svatém Kříži například po příjezdu celníků dál prodávala a nesnažila se zmizet. „Zřejmě už zabraly naše opakované kontroly a trhovci už tolik padělků neprodávají,“ poznamenala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám