Hlavní obsah

Již 20 tisíc mrtvých v Číně, pod troskami přežila například tříletá holčička

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING
Aktualizováno

Agentura Nová Čína ve středu ohlásila, že počet obětí pondělního zemětřesení vzrostl na 14 866. Neoficiální údaje ale uvádějí dokonce 19 565 mrtvých. Panují obavy, že počet mrtvých přesáhne 50 000. Asi 40 000 lidí je uvězněno pod troskami. Podařilo se však vyprostit už několik přeživších včetně tříleté holčičky.

Počet obětí zemětřesení v Číně již dosáhl 20 tisícVideo: ČTK

 
Článek

"Prozatímní počet obětí pondělního zemětřesení v provincii S'-čchuan činí 14 866. Dalších asi 40 000 lidí zůstává pod troskami," uvedla agentura. Celostátní oficiální statistika přitom uvádní jen o 400 obětí více a nezaznamenává středeční informace ze sousedních provincií zasažených pondělním zemětřesením ani nejnovější z S'-čchuanu.

Nejvíce postižena je provincie S´čchuan, kde mělo zemětřesení epicentrum. Nejtragičtější situace panuje ve městě Jing-siou v s´čchuanském okresu Wen-čchouan. Z deseti tisíc obyvatel přežilo jen 2300.

„V některých městech nezůstaly žádné domy, byly srovnány se zemí,“ sdělil náčelník s´čchuanské policie Wang-ji. V mnoha oblastech bylo zničeno až 80 procent všech domů, celé obytné bloky se zbortily. Jsou místa s okruhem až 20 kilometrů, kde nezůstal stát jediný dům.

:.Vojáci odnášejí oběť zemětřesení.foto: Reuters

V Čching-čchuanu při zřícení školy zahynulo 178 studentů. Zemětřesení přišlo ve chvíli, kdy měli předepsaný odpočinek na lehátkách. Dalších 139 středoškoláků se zachránilo, 23 ještě zůstává nezvěstných.

Zachránili holčičku a těhotnou ženu

V malé obci v okrese Pej-čchuan na severu S'-čchuanu se ve středu záchranářům podařilo vyprostit zpod trosek tříletou holčičku, která přežila pod těly svých rodičů s poraněním obou nohou.

:.Zachráněná těhotná žena foto: ČTK/AP

Holčičku lokalizovali záchranáři pod tunami sutin již ráno, ale kvůli obavám z jejích zranění, čekali na speciální zařízení, kterým by se k ní dostali bez rizika. Po celou dobu dívka se záchranáři komunikovala. Za svou trpělivost se jí dostalo "výsady", že po vyproštění mohla promluvit pár vět s čínským premiérem Wen Ťia-paem, který byl v okrese Pej-čchuan na obhlídce situace.

Ve městě Tuťiang-jen zase vyprostily záchranné týmy čtyřiatřicetiletou Čang Siao-jan v osmém měsíci těhotenství. Pod troskami strávila přes 50 hodin.

Záchranné práce váznou

Záchranné práce leží na bedrech armády, která byla mobilizovaná. V S´čchuanu bylo nasazeno 20 000 vojáků, dalších 30 000 je teprve na cestě.

Dopravu humanitární pomoci i záchranářů brzdí špatný stav cest v postižené oblasti. Silnice jsou zasypané troskami, kterými se nakladače jen pomalu prokousávají. Musí se také nahrazovat popadané mosty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám