Hlavní obsah

Obraz Luciana Freuda vydražen za rekordních 33 miliónů dolarů

Za téměř 34 miliónů dolarů byl při úterní dražbě v New Yorku prodán obraz britského malíře Luciana Freuda. Benefits Supervisor Sleeping se tak stal nejdráže prodaným dílem žijícího umělce. Oznámila to agentura AP s odvoláním na mluvčí dražební síně Christie's.

Článek

Obraz zachycující plnoštíhlou modelku Sue Tilleyovou v životní velikosti získal anonymní kupec, který se aukce zúčastnil po telefonu. Zaplatil za něj 33,6 miliónu dolarů (téměř 542 miliónů Kč), tedy o deset miliónů více, než byl dosavadní rekord za dílo žijícího umělce. Ten od loňského listopadu držel Američan Jeff Koons se skulpturou Zavěšené srdce, za něž kupec v síni Sotheby's zaplatil 23,6 miliónu dolarů.

Lucian Freud, přezdívaný pro své podivínství Poustevník z Holland Parku, je vnukem psychoanalytika Sigmunda Freuda. Narodil se v Berlíně v roce 1922, o 11 let později utekl s rodinou, která byla židovského původu, před nacisty do Británie. Britské občanství získal v roce 1939.

Poprvé Freud prezentoval své tvůrčí schopnosti na veřejnosti jako sedmnáctiletý svým autoportrétem na stránkách britského uměleckého časopisu. Malířství vystudoval na East Anglian School of Painting and Drawing v Dedhamu a pak na londýnské univerzitě.

Skandální portrét královny

Freud patří k zastáncům klasického realistického portrétu. Zaměřuje se především na zobrazení nahého těla a obvykle se nevyhýbá ani nejmenším detailům, jako jsou například žilky či mateřská znaménka portrétovaných osob. Jeho portrét britské panovnice Alžběty II. vzbudil v uměleckých kruzích poprask a tisk ho dokonce označil za "mimořádně neuctivý".

Obdiv naopak sklidil jeho další obraz, akt těhotné modelky Kate Mossové (Nahý portrét 2002), který se prodal v roce 2005 za 7,32 miliónu dolarů (zhruba 170 miliónů korun). Těhotnou ženu zobrazil Freud ale už v roce 1997, když namaloval modelku a tehdejší manželku rockera Micka Jaggera Jerry Hallovou v devátém měsíci těhotenství.

Kromě Freudova plátna nabízela aukční síň ještě dalších 56 hodnotných uměleckých děl. Přes 50 miliónů dolarů zaplatil neznámý sběratel za obraz, který malíř Mark Rothko vytvořil v roce 1952, dobře si vedla i díla Andyho Warhola. Jeho serigrafie dvojportrétu filmového herce Marlona Branda změnila majitele za 32 miliónů dolarů.

Rozčarování naopak přinesl prodejci triptych Francise Bacona z roku 1976, který dosáhl na 28 miliónů dolarů. Jeho původně odhadovaná prodejní cena se totiž pohybovala až ke 35 miliónům dolarů. Jak Christie´s oznámila, celková tržba dosáhla 350 miliónů dolarů a většina děl, téměř tři čtvrtiny, zůstává ve Spojených státech, zbytek putuje převážně do Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám