Hlavní obsah

Světové ceny potravin mohou zůstat vysoké až tři roky, tvrdí Bílý dům

WASHINGTON

Až tři roky by mohly zůstat vysoko světové ceny potravin, dokud se ve světě nedoplní zásoby. S tímto tvrzením přišli ekonomičtí poradci Bílého domu. Ceny již ale neporostou tak rychle jako za poslední rok.

Článek

Za rok do března světové ceny potravin vyskočily o 43 procent. Může za to rostoucí poptávka v rozvíjejících se ekonomikách, například v Číně, spolu se slabými sklizněmi po nepříznivém počasí. Svou roli hrají i investice spekulantů do komodit a využití rostlinné produkce na biopaliva.

Zdražování jídla se nevyhnulo ani České republice; ceny se v Česku výrazně zvýšily už loni. Například kilogram chleba během loňského roku podražil o 6,60 koruny, čtvrtka másla téměř o 11 korun. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby letos v Česku ceny potravin vzrostou o více než deset procent.

Experti Bílého domu zdůraznili, že biolíh podle nich velkou roli ve světových cenách potravin nehraje. Americká vláda tvrdí, že biopaliva, alternativní zdroj energií k fosilním palivům, mohou za celkový růst cen potravin ve světě nanejvýš ze tří procent. Jiní, například ústředí americké federace farmářů, jsou přesvědčeni až o 30procentním podílu. Experti zároveň dodávají, že biopaliva stojí i za rostoucími cenami ropy a pohonných hmot.

Drahé potraviny vyvolávají problémy a nepokoje

Rostoucí ceny základních potravin jsou v rozvojovém světě značným problémem; v některých zemích vyvolaly protesty a násilné nepokoje. Spojené národy varují, že krize prohloubí světový problém s hladověním, napsala agentura Reuters.

Podle vyjádření Asijské rozvojové banky ze začátku měsíce mohou rostoucí ceny potravin dostat milióny lidí v Asii zpět pod hranici chudoby. Kontinent by se tak v boji s ní vrátil o dekádu zpět. Zdvojnásobení cen pšenice a rýže za minulý rok způsobilo, že chudí lidé v Asii dávají více než polovinu svých příjmů na jídlo. Kontinent je domovem pro dvě třetiny chudých světa.

Rekordní ceny pohonných hmot a jídla ukrajují i z rozpočtu bohatých států na humanitární pomoc, proto dárcovské státy zvyšují sumy, kterou na pomoc hladovým regionům dávají. Mezinárodní měnový fond v úterý oznámil, že nyní upravuje mechanismus jednoho ze svých finančních nástrojů, aby mohl pomoci zemím v boji s rostoucími cenami co nejrychleji.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny rýže lámou rekordy, svět se obává hladu

Ceny rýže, která je pro polovinu světa hlavním zdrojem obživy, letos prudce rostou a řada zemí se začíná obávat hladových bouří. OSN nynější potravinovou krizi...

Výběr článků

Načítám