Hlavní obsah

Chávez označil Merkelovou za nástupkyni Hitlera

CARACAS

Venezuelský prezident Hugo Chávez ostře napadl německou kancléřku Angelu Merkelovou, když ji coby pravicovou političku přirovnal k následníkům Adolfa Hitlera. Chávez tímto výrokem reagoval na slova Merkelové, která v rozhovoru pro DPA prohlásila, že Chávez není skutečným hlasem jihoamerických států. Přestřelka se odehrála pár dní před zahájením summitu EU a států latinské Ameriky.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Chávez vypustil nelichotivé výroky na kancléřčinu adresu v rámci nedělního televizního pořadu Aló Presidente. Venezuelského prezidenta se podle všeho dotklo vyjádření Merkelové, která nabádala jihoamerické vlády k odstupu od Venezuely a vyjádřila pochybnost nad tím, zdali státem řízené ekonomiky (mezi něž patří i Venezuela), jsou schopny lépe řešit ožehavé problémy současnosti.

Chávez ve svém vystoupení mimo jiné prohlásil, že dosud není rozhodnut, zda pojede na summit Evropské unie a zemí latinské Ameriky, který se uskuteční v peruánské Limě 16. a 17. května. Svou nerozhodnost zdůvodnil mimo jiné i tím, že si není jist, zda by si při střetnutí s německou kancléřkou neodpustil i další nevhodné výroky na její osobu.

Pro Cháveze nejde o první slovní incident. Amerického prezidenta Bushe nazval před časem ďáblem a někdejšího španělského premiéra Josého Maríu Aznara označil pro změnu za fašistu.

Reklama

Výběr článků

Načítám