Hlavní obsah

Langer se u vína vyptával na kauzu Čunek, řekl u soudu žalobce

Právo, Novinky, Radim Vaculík
PRAHA
Aktualizováno

Bývalý náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci Igor Stříž v pondělí u soudu o zákulisí kauzy Čunek prohlásil, že loni v září jednal o případu s ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS). Ten ho prý vyzval k jednání přes SMS už v dubnu.

Článek

V září se prý Langer u vína ptal, jak kauza vznikla a jak probíhala. Stříž mu podle svých slov odpověděl, že vyšetřování případu probíhalo až do červnového odnětí kauzy původním žalobcům podle zákona a že má povinnost mlčenlivosti o celé kauze.

Stříž se po svém výslechu vyjádřil médiím k angažovanosti ministra vnitra Ivana Langra v kauze Čunek. Na dotaz Práva uvedl: "Nehodnotil bych to nijak negativně, protože se s ministrem známe. On na mě žádný nátlak nevyvíjel.“

"Justiční mafie"

Výslechy svědků v kauze bývalé nejvyšší státní zástupkyně a nynější stínové ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešové začaly za účasti veřejnosti ve 13 hodin před středočeským krajským soudem v Praze. Jako svědci byli předvoláni čtyři státní zástupci, kteří řešili dnes již odloženou kauzu Čunek.

Benešová právě kvůli kauze vicepremiéra označila sedm současných či bývalých vysokých justičních představitelů v čele s nejvyšší statní zástupkyní Renatou Veseckou za "justiční mafii". O výslech žalobců požádala soud právě Benešová.

:. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová a její advokát u soudufoto: Právo/Milan Malíček

Nestandardní schůzky

Jako první vypovídala ostravská státní zástupkyně Zlatuše Andělová. Ta tak poprvé veřejně podrobně popsala tři loňské schůzky a jednání s místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou a bývalým ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Odmítla, že by na ni někdo z nich činil nátlak, některé výroky Kučery však považuje za nestandardní.

Stříž jako svědek u soudu také uvedl, že loňské schůzky Andělové, Němce a Kučery byly podle něj neobvyklé, neetické, neprofesionální, ale kauzu Čunek neovlivnily. "O následném trestním řízení se to ale říci nedá,“ kritizoval Stříž nepřímo jihlavského žalobce Arifa Salichova, který Čunkovo stíhání nadvakrát zastavil.

Stříž na svůj post rezignoval loni v listopadu poté, co ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil odvolal na návrh nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké vrchního státního zástupce v Olomouci Ivo Ištvana.

Vesecká od soudu odešla

Stříž se však nechtěl podrobněji o kauze Čunek vyjádřit s odkazem na to, že na Čunkův případ nebyl zbaven Veseckou mlčenlivosti. Přímo v jednací síni o to nejvyšší státní zástupkyni požádal, ale Vesecká to odmítla. Stejně tak se odmítla vyjádřit ke kauze médiím, když prchala z budovy středočeského soudu.

Stříž podle svých slov považuje za naprosto výjimečný tlak ze strany premiéra Mirka Topolánka, který spojoval fungování své vlády s případným podáním obžaloby na Čunka. Upozornil, že o vině či nevině má přece rozhodovat až soud.

Propírání špinavého prádla

Stříž také uvedl, že mu byla v souvislosti s kauzou Čunek uložena jeho nynější nadřízenou olomouckou státní zástupkyní Milenou Hojovcovou výtka za to, že loni v říjnu při služebním jednání nepodal ruku jihlavskému okresnímu žalobci Salichovovi.

Salichov na to přímo v jednací síni reagoval s tím, že Stříž své nepodání ruky doprovodil vulgární větou. "Řekl, že mi nemůže podat ruku, protože ji má od hoven, která jsem na něj nakydal v tisku," upřesnil Salichov.

:. Ostravská státní zástupkyně Zlatuše Andělová (vlevo) a bývalý olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan (vpravo) u soudufoto: Právo/Milan Malíček

K poslednímu květnovému setkání v Jihlavě zase Andělová před soudem uvedla, že o kauze Čunek začala z legrace hovořit ona sama. S nadsázkou prý u stolu, u kterého seděli Vesecká, Němec, Kučera a brněnský krajský státní zástupce Petr Coufal, prohlásila, že by si měli začít hledat za Čunka náhradu, protože na něj bude kvůli pochybnostem podána obžaloba.

Na to měl podle její pondělní výpovědi u soudu reagovat Pavel Kučera slovy, že "nezávislost justice musí ustoupit politickým zájmům“. To se jí údajně nelíbilo a podotkla, že by se takto místopředseda Nejvyššího soudu neměl vyjadřovat.

"Prasák, osahává ženské..."

V reakci na tuto výpověď Andělové jeden z účastníků jihlavského setkání, brněnský krajský státní zástupce Petr Coufal soudu řekl, že dialog proběhl úplně jinak. "Andělová na něčí dotaz, zda bude na Čunka podána obžaloba, odpověděla: 'Ano, bude podána proto, že Čunek je prasák, osahává ženské a chodí na něj spousta anonymů',“ popsal údajný výrok Andělové Coufal.

Když tato slova slyšel, od společného stolu se zvedl a raději odešel, protože se "za kolegyni styděl“.

Vesecká zbavila žalobce mlčenlivosti ke schůzkám

Ještě než mohli státní zástupci před soud, musela je nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká zbavit mlčenlivosti. "Je to tak, zbavila jsem je mlčenlivosti. Samozřejmě ale nevím, co tam budou vypovídat,“ řekla v pátek Právu Vesecká.

:. Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká u soudufoto: Právo/Milan Malíček

Výslechy žalobců z kauzy Čunek před středočeským soudem pokračuje nevídaný civilní spor, v němž jde o žalobu na ochranu osobnosti. Tu podalo sedm současných či bývalých vysokých justičních představitelů v čele se samotnou Renatou Veseckou.

Soud prý mnohé vyjasní

"Myslím si, že po pondělku bude mnohé jasné,“ naznačil pro Právo bývalý olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan, kterého v listopadu odvolal z funkce ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na návrh Vesecké, mimo jiné právě kvůli kauze Čunek.

Benešovou zažalovali kromě Vesecké také její náměstek Karel Černovský, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek, šéf brněnských krajských žalobců Petr Coufal a jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov.

Spor se týká výroků Benešové v souvislosti s Čunkovým případem. Loni 20. prosince v rádiu s odkazem na předchozí články v médiích označila aktivity skupiny zmíněných justičních představitelů za "mafiánské praktiky“, navíc je nařkla z ovlivňování trestních kauz. Sedmero žalobců po ní za to chce nyní omluvu, nikoli však finanční satisfakci.

Reklama

Související články

Vesecká s dalšími lidmi žalují Benešovou

Šest vysokých představitelů české justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou a s nimi i bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec podali...

Výběr článků

Načítám