Hlavní obsah

Trvalí pozorovatelé na radarové základně nebudou

PRAHA

Česko ani USA nepočítají s tím, že by na plánované radarové základně v Brdech trvale pobývali pozorovatelé z Ruska nebo jiné země. V diskuzním pořadu České televize to řekl náměstek ministryně obrany Martin Barták. V Brdech ale budou možné inspekční návštěvy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Ty inspekce jsou samozřejmě řešeny, jsou řešeny v hlavní dohodě," řekl. Pokud by byl zájem z ruské strany a ČR by souhlasila, bylo by podle něj možné vpustit na základnu například ruského inspektora. "Ale to, že by na základně kromě Američanů a Čechů byl přítomen permanentně ještě někdo jiný, tak s tím se opravdu nepočítá," prohlásil.

Dvě třetiny lidí jsou stále proti

Podle nejnovějšího výzkumu agentury Median pro ČT jsou proti umístění radaru v Česku stále dvě třetiny lidí. Pro je 18 procent. Jasný názor na radar nemá 17 procent obyvatel.

Určitě proti zprovoznění radaru je 44 procent Čechů, spíše proti je 21 procent respondentů. Pro radar se jednoznačně vyslovily čtyři procenta dotazovaných, spíše pro 14 procent lidí.

Souhlasíte s radarem protiraketové obrany na území ČR?
určitě ano4
spíše ano14
spíše ne21
určitě ne44
nevím17

Pokud by byl radar zprovozněn, lidem by nejméně vadila přítomnost civilních pozorovatelů OSN, pro jejich přítomnost se vyslovilo 30 procent lidí. Proti je polovina dotazovaných.

Nejvíce by lidem vadili vojenští pozorovatelé z Ruska, s jejich případnou přítomností nesouhlasí 69 procent lidí, pro se vyslovilo pouze deset procent Čechů. Pro přítomnost vojenských pozorovatelů NATO je 25 procent lidí, proti 55 procent dotazovaných.

Postoj lidí k radaru je mnohem negativnější, pokud by v Česku byli vojenští nebo civilní pozorovatelé z Ruska. Uvádí to více než polovina dotazovaných. Nejméně negativně ovlivňuje postoj respondentů k radaru přítomnost civilních pozorovatelů z OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám