Hlavní obsah

V Barmě hrozí po řádění cyklónu smrt až 1,5 miliónu lidí

RANGÚN
Aktualizováno

Až 1,5 miliónu obyvatel Barmy hrozí smrt, pokud se pro ně v co nejkratší době nepodaří zajistit dostatečné množství hygienických potřeb a čistou vodu. Zemi zpustošil cyklón Nargis, místní vládní vojenské vedení situaci téměř neřeší.

Článek

O smrtící hrozbě pro 1,5 miliónu lidí informovala v neděli britská humanitární organizace Oxfam. Podle současných oficiálních údajů řádění cyklónu vyžádalo 23 000 obětí. Neoficiální údaje však hovoří až o 100 000 mrtvých.

Obáváme se, že Barmě reálně hrozí obrovská katastrofa," citovala agentura DPA regionální ředitelku Oxfamu pro jihovýchodní Asii Sarah Irelandová. "Přes 100 000 lidí je pravděpodobně po smrti a vše ukazuje na to, že by se tento počet mohl patnáctkrát zvýšit," dodala Irelandová.

Barmská státní televize v neděli zvýšila oficiální odhad počtu obětí z dosavadních 24 000 na 28 500. Dalších 33 500 lidí se pohřešuje.

V zemi hrozí po řádění cyklónu humanitární katastrofa obřích rozměrů.foto: ČTK/AP

Podle Irelandové jsou oběti katastrofy nuceny pít znečištěnou vodu z řek, v nichž stále ještě leží těla obětí katastrofy. To zvyšuje riziko vzniku epidemie cholery nebo tyfu. V provizorních přístřešcích se tísní tisíce lidí, což podle Irelandové usnadňuje šíření infekčních chorob jako jsou spalničky, záškrt nebo zápal plic. V zaplavených oblastech se také vylíhly miliardy much a komárů, kteří mohou přenášet malárii a horečku dengue.

"Můžeme těm lidem pomoci, ale napřed musí barmské úřady odstranit překážky při vydávání víz a umožnit humanitárním pracovníkům vstup do postižených oblastí," uvedla Irelandová.

V sobotu začalo v zemi referendum o ústavě, které připravila místní vládní vojenská junta. Barmská televize při této příležitosti neuváděla žádné informace o nedávné přírodní katastrofě a věnovala se výzvám k podpoře nové ústavy.

Mezinárodní humanitární pomoc se do země dostává velmi těžko.foto: ČTK/AP

Mezitím se svět snaží do země dostat humanitární pomoc. Cyklón Nargis způsobil největší škody v deltě řeky Iravada, jenž ústí do Bengálského zálivu. Organizace spojených národů vysílá do Barmy pomoc, ale vojenští představitelé ji zabavili. Prý ji chtějí lidem rozdávat sami.

Reklama

Související články

Barmě vládnou vojáci od roku 1962

Chudá Barma patří k nejizolovanějším zemím světa. Od roku 1962, kdy se moci po převratu chopil generál U Nei Win, jí vládne vojenská junta, která se snaží...

Výběr článků

Načítám