Hlavní obsah

Lidovci hrozí blokováním koaličních zákonů, když nebudou restituce

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud neprojdou církevní restituce kvůli hlasům ODS, někteří lidovci na oplátku nepodpoří vládu v jiných hlasováních, např. o umístění amerického radaru nebo o zdravotnické reformě. Podobné výhrůžky se tento týden, kdy o restitučním zákonu znovu bezvýsledně jednala Sněmovna, začaly v KDU-ČSL množit.

Článek

„Když budeme vytloukat klín klínem, tak mohu říci, že pokud ODS nenaplní koaliční prohlášení v otázce církevních restitucí, tak budu zvažovat, jak budu hlasovat v otázce radaru,“ řekl v pátek Právu poslanec Jiří Carbol.

Dodal, že by potom požadoval vypsání referenda. Již v úterý místopředseda Sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL) upozornil na to, že vyrovnání státu s církvemi považuje za tak zásadní, že v případě neúspěchu nebude vůbec podporovat reformu zdravotnictví, jak ji připravuje ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. K té mají lidovci, hlavně k převodu zdravotních pojišťoven a univerzitních nemocnic na akciové společnosti, velké výhrady.

Místopředseda lidovců Marian Hošek také připouští, že pokud restituce neprojdou, tak se spolupráce v koalici bude zadrhávat. „Bude to zatím největší relativizace koaliční smlouvy a samozřejmě že důsledkem toho bude, že ostatní koaliční partneři nebudou natolik vázáni a nebudou ke spolupráci přistupovat odpovědně. Podle mě je to nebezpečné,“ řekl Právu Hošek.

Dodal, že rozvrat vlády nechtějí lidovci, ale spíše skupina poslanců ODS. K restitucím se zády postavili poslanci Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel. Těm se zdá, že restituce v hodnotě 83 miliard korun jsou příliš velkorysé.

Vlk s Tlustým

S Tlustým, jako hlavou rebelů ODS, se během dvou týdnů chce setkat kardinál Miloslav Vlk. Mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora ČTK řekl, že Vlk by rád Tlustého seznámil s podklady, s nimiž šly do jednání se státem církve. „Lze předpokládat, že pan poslanec Tlustý bude zase chtít blíže představit své výhrady k zákonu,“ uvedl Pištora. Poslanecká sněmovna v úterý projednávání církevního zákona o měsíc odložila, a to hlasy levicové opozice a několika poslanců ODS v čele s Tlustým.

Reklama

Související témata:

Související články

Církevní restituce rozkližují koalici i ODS

Odsunutí projednávání církevních restitucí otřásá vládní koalicí. Lidovci se zlobí, hrozí, že pokud nebude návrh schválen, mohlo by to znamenat konec současné...

Výběr článků

Načítám