Hlavní obsah

OSN přerušila pomoc Barmě, junta zabavila její dodávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RANGÚN/NEW YORK
Aktualizováno

OSN pozastavila veškerou leteckou humanitární pomoc Barmě. Barmská junta totiž zabavila dodávky potravin ze dvou jejích letadel. Barmská vládnoucí junta označila prohlášení OSN, že zabavila humanitární pomoc určenou obětem cyklonu Nargis, za "neopodstatněné obvinění". Dodávky zabavila proto, že chce pomoc distribuovat sama.

Foto: Stringer, Reuters

Osiřelé barmské děvče prochází vesnicí zničenou cyklonem Nargis. Katastrofa mohla dle odhadů OSN postihnou 1,5 miliónu lidí. Místní vojenská junta zatím blokuje zahraniční humanitární pomoc.

Článek

Představitelé světového programu pro výživu (WFP) uvedli v pátek, že vojenská vláda nesdělila žádný důvod, proč pomoc zabavuje. Jeho mluvčí dodal, že nemá žádnou jinou možnost než pomoc pozastavit. Večer ale OSN názor změnila a uvedla, že pomoc od soboty obnoví.

OSN zdůraznila, že Barmánce není možné nechat bez pomoci, aby počet obětí cyklónu Nargis nenarostl kvůli epidemiím.

Středeční dodávky pomoci do Barmy, které pocházely z Japonska, Číny, Indie a Thajska.foto: ČTK/AP

Barma chce rozdělovat pomoc sama

Barmská vojenská vláda už dříve odmítla, aby pomoc rozdělovaly zahraniční humanitární organizace. Barmský ministr zahraničí přivítal pomoc ze zahraničí, ale oznámil, že vláda bude její distribuci provádět sama. Barmská junta oznámila ještě před činem, jenž nemá obdoby, že není připravena přijmout zahraniční humanitární pracovníky. Jejich zaměstnancům odmítla udělit víza.

"V současnosti Barma dává přednost obdržení pomoci a jejímu rozdělení do postižených oblastí vlastními silami," uvedl v pátek list Nové světlo Barmy s odvoláním na ministerstvo zahraničí.

"Barma zatím není připravená přijmout zahraniční záchranné týmy a zahraniční novináře," uvedl dále list k tomu, proč země odmítla dát zahraničním pracovníkům humanitárních organizací víza. Barma je ochotna přijmout jen pomoc z Indie a Číny.

Podle mezinárodních organizací zatím obdrželo pomoc jen deset procent z potřebných Barmánců. Podle barmských médií si cyklón Nargis vyžádal 22 980 obětí, ale mezinárodní organice se obávají, že jejich počet může dosáhnout sta tisíc, a to také kvůli opožděné pomoci.

Letadlo s pomocí muselo zase odletět - prý vezlo i novináře

Do Barmy zatím dorazilo 11 letadel s humanitární pomocí. Jeden letoun nicméně junta odeslala zpět, protože na palubě byl i záchranářský tým a novináři údajně bez povolení ke vstupu. Další podrobnosti barmské úřady neoznámily, ale vzhledem k tomu, že letadlo přiletělo z Kataru, šlo nejspíš o humanitární pomoc OSN.

Mluvčí Světového programu pro výživu (WFP) označil přístup barmské vojenské junty za bezprecedentní v historii humanitární pomoci. Barmské velvyslanectví v sousedním Thajsku je navíc až do pondělka uzavřeno kvůli svátku, takže nevyřizuje žádosti o víza. Mluvčí WFP Paul Risley řekl, že organizace požádala o víza pro deset lidí - o šest v thajském hlavním městě Bangkoku -, ale žádné nebylo schváleno. I kdyby však barmské úřady změnily názor, nic se nezmění do pondělí, do kdy je velvyslanectví uzavřeno.

"Tyto nejspíš byrokratické průtahy vyvolávají problémy, které jsou při humanitární pomoci v moderní době bezprecedentní," řekl Risley v Bangkoku. "Je to ohromující," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Cyklón Nargis zabil v Barmě 10 000 lidí

Počet obětí cyklónu Nargis, který se zemí přehnal o víkendu, vztostl na 10 000. Oznámila to v pondělí agentura Reuters s odkazem na diplomatické zdroje. Další...

Výběr článků

Načítám