Hlavní obsah

ČSSD chce parlamentní komisi kvůli armádním tatrám

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD požaduje vytvoření parlamentní vyšetřovací komise, která by objasnila okolnosti nákupu vozidel Tatra pro českou armádu. Podle nejsilnější opoziční strany byla za zprostředkování obchodu protiprávně vyplacena 26miliónová provize. Z dodávky byly navíc v rozporu s vládním usnesením vyšachovány české firmy, informoval místopředseda strany Milan Urban.

Článek

Podle Urbana se vláda původně zavázala zapojit do armádní zakázky na nová nákladní auta domácí průmysl.

„Smlouva předpokládala, že tam budou české podniky, jenže Tatra je ve spolupráci s ministerstvem obrany vystrkala postupně pryč,“ uvedl místopředseda ČSSD.

Tomu také vadí provizní smlouva, podle níž měl zprostředkovatel inkasovat 1,3 procenta ceny z každého zakoupeného auta. Celkem měla provize činit 26 miliónů korun.

„To jsou peníze, které jsou ukradeny, jsou odebrány z armádního rozpočtu a je to naprosto nepochopitelná, nelogická, nesrozumitelná věc. O té provizní smlouvě byl informován náměstek paní ministryně ještě před podpisem smlouvy mezi Tatrou a armádou. Paní ministryně to samozřejmě ví, ale neděje se nic. Nikdo nebyl vyhozen, nikdo nebyl zavřen, nikdo neřekl, jestli smlouva bude naplňována,“ uvedl Urban.

Provizní smlouvou uzavřenou mezi bývalým vojákem Pavlem Stoškem a společností Tatra se už od roku 2006 zabývala i protikorupční policie. Její šéf Jiří Novák to potvrdil minulý měsíc, odmítl však, že by ve věci bylo zahájeno trestní stíhání.

Komise by mohla vzniknout již na příští schůzi

Sociální demokraté přesto usilují o vytvoření parlamentní komise. Podle Urbana by mohla být jmenována už na červnové schůzi poslanecké sněmovny.

„Máme připraveno usnesení pro Poslaneckou sněmovnu, tedy i to, co by komise měla objasnit. Jsou to hlavně okolnosti provizních smluv mezi společností Tatra a. s. a dalšími subjekty napojenými na strukturu ministerstva obrany, jsou to dále okolnosti a důvody uzavření dodatků této smlouvy po nástupu ministryně obrany Parkanové, jsou to okolnosti, kde zmizel ten podíl domácího průmyslu na zakázce a možnosti vypovězení či změny smlouvy mezi Českou republikou a společností Tatra,“ vyjmenoval Urban.

Reklama

Související články

Tatra předala armádě první terénní auta

Automobilka Tatra Kopřivnice v Novém Jičíně předala Armádě ČR prvních devět vozidel ze zakázky více než pěti stovek terénních automobilů za zhruba 2,6 miliardy...

Výběr článků

Načítám