Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby Mauerovou i Škrlovou, ta byla opět zatčena

BRNO
Aktualizováno

Brněnský městský soud zprostil v pátek Barboru Škrlovou a Kateřinou Mauerovou obžaloby z poškozování cizích práv, v tomto případě dětský ústav Klokánek. Bezprostředně poté, co vyšla Škrlová ze soudní síně, však byla okamžitě zatčena policisty, aby předstoupila před soudce, který rozhoduje o uvalení vazby v kauze týrání chlapců, soudní řízení v této kauze začne 17. června.

Foto: Igor Šefr, Právo

Barbora Škrlová u soudu

Článek

Mauerová stále zůstává ve vazbě, o vazbě Škrlové soudce rozhoduje. Ženám známým z proslulé kuřimské kauzy hrozily až dva roky vězení. Škrlová se vydávala za třináctiletou dívku Annu a Mauerová její totožnost potvrdila.

Státní zástupkyně navrhla při pátečním líčení pro Škrlovou a Mauerovou podmíněný trest odnětí svobody při dolní hranici trestní sazby.

Advokáti Pavel Holub a Richard Novák navrhli zprostit své klientky obžaloby. Podle nich se neprokázala subjektivní stránka trestného činu, tedy úmysl způsobit Klokánku vážnou újmu. Navrhují současně okamžité zrušení vazby Škrlové.

Barbora Škrlová i Kateřina Mauerová odmítly u soudu vypovídat. Mauerová se jen omluvila zařízení Klokánek za případnou škodu. Soudce Jaroslav Chochola proto přistoupil k přečtení výpovědi Škrlové v přípravném řízení. Soud také vyslechl lékařku Barbory Škrlové.

Škrlová, která se u soudu rozplakala, se měla provinit tím, že se vloni vydávala v brněnském dětském krizovém centru Klokánek za 13letou Aničku. Mauerová, teta týraných chlapců Ondřeje Coufala a Jakuba Mauera, stanula před soudem za to, že jí tuto smyšlenou totožnost potvrdila.

Z posudku psychiatričky: Škrlová je anomální osobnost
Škrlová je hystrionka (má tendenci na sebe upoutávat pozornost - pozn. red.), egocentrická s teatrálním jednáním. Má-li dojít k resocializaci je nutná naprostá izolace od Kateřiny Mauerové. Je to anomální osobnost, která je ale odpovědná za své činy.
Obhájce Škrlové Richard Novák s posudkem nesouhlasí. Obhajoba už nechala vypracovat další posudek, který však bude použitý při hlavním procesu. Tam je Škrlová obžalována z týrání chlapců.

Z čtené výpovědi Škrlové vyplývá, že dostala od Kateřiny Mauerové příkaz, že nemá mluvit, nemá se za žádnou cenu podrobit lékařské prohlídce a dostane-li od Kateřiny dopis se vzkazem, pak si má večer stoupnout k označenému oknu a čekat, až dostane pokyn.

"V té době jsem byla Anička"

To se také stalo, u okna na ni čekali dva muži, podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním bratr Škrlové Jan Škrla a jeho kamarád, brněnský podnikatel Jan Turek. Naložili ji do zeleného auta a odvezli ji někam do Jeseníku. Škrlová současně trvá na tom, že není pachatelkou, ale obětí trestného činu. Podle výpovědi dělala jen co jí bylo nařízeno. "V té době jsem byla Anička,“ řekla ve výpovědi Škrlová.

Matka Škrlové si dopisuje s novináři

U soudu vypovídala v pátek také lékařka z Klokánku. Uvedla, že se dívka bránila vyšetření a utekla. Jednání se účastní asi tři desítky novinářů, ale ne veřejnost. Výpovědi Barbory Škrlové pozorně sleduje její matka Renata, která si posílá psaníčka s některými novináři.

Dění v Klokánku před útěkem Aničky
K dění v Klokánku vypovídala vedoucí zařízení Dita Pokorná. Podle ní organizoval přijetí domnělé Aničky do péče Klokánku Jakub Patočka, který žádal zatažení žaluzií a další opatření.
Za Aničku komunikovala Kateřina Mauerová. Chtěla, aby byla přijata společně s Aničkou, což ale pracovníci Klokánku odmítli. Kateřina byla podle Pokorné při celém přijetí a šla dívku také uspávat. Žádala prý také, aby mohla být u Aničky hned při probuzení, což jí nebylo umožněno.
Odborníci následně rozhodli o psychiatrickém vyšetření. Následující noci se Kateřina domáhala vstupu k domnělému dítěti, což jí nebylo umožněno. Dítě chtělo zůstat v posteli. Poté pracovníci Klokánku oznámili, že chtějí konzultaci s policií.
Na to Kateřina reagovala dopisem pro Aničku, který pracovníci Klokánku dívce předali. V následující noci kolem druhé hodiny ráno se ukázalo, že dívka utekla.

Po zmizení "Aničky“ z Klokánku v polovině května loňského roku pročesávaly desítky policistů lesy v okolí Brna, teprve po několika dnech vyšlo najevo, že třináctiletá dívka Anička je ve skutečnosti právě Škrlová.

Právníci za falešnou identitu padne zřejmě jen podmínka

Podle policie se Škrlová s Mauerovou lží dopustily poškozování cizích práv. I když za tento skutek hrozí až dva roky vězení, podle právníků je více než pravděpodobné, že přísnější trest než podmínku nedostanou.

Podle zdrojů blízkých vyšetřování má spis v případu útěku z Klokánku pouze několik desítek stran, proto není vyloučeno, že verdikt padne hned na prvním jednání.

:. Kateřina Mauerová u soudufoto: ČTK/Igor Šefr

Od začátku kuřimské kauzy uplynul rok. Zamotaný případ začal objevem souseda Mauerových. Ten na dětské chůvičce naladil záběry zavřeného a svázaného Ondřeje. Policisté poté začali rozplétat zamotaný příběh, v němž hlavní roli převzala Barbora "Anička" Škrlová. V kauze týraných chlapců hrozí Škrlové, Mauerové a dalším čtyřem obžalovaným až 12 let vězení.

Při procesu požádá advokát Škrlové Richard Novák o propuštění své klientky z vazby a její další stíhání na svobodě.

Barbora Škrlová, Anička, Adam
Barbora Škrlová (33) vystudovala Janáčkovu akademii múzických umění v oboru skladba, působila v dívčí skupině Hudbaby. Studovala také speciální pedagogiku na Masarykově univerzitě v Brně.
Je dcerou Josefa Škrly, údajné vůdčí postavy sekty vycházející z hnutí Poselství Grálu.
Spolupracovala s Kateřinou Mauerovou z brněnského domu dětí Paprsek. Vydávala se za třináctiletou dívku Annu, jež byla původně jako údajný nalezenec svěřena do péče Kláře Mauerové.
Jako údajná Anna utekla v polovině loňského května ze zařízení Klokánek, kam byla po zadržení Mauerové obviněné z týrání spolu s jejími syny Jakubem a Ondřejem umístěna. Policie po ní tehdy vyhlásila celostátní pátrání. V červnu 2007 se objevila na české ambasádě v Kodani. Loni v listopadu ČR oficiálně požádala dánské úřady, aby Škrlovou vypátraly a vyslechly.
V kauze měla figurovat jako důležitý svědek, z výpovědí Ondřeje a Jakuba však vyplynulo, že mohla být i oběť týrání. "Někdy s námi byla zavřená i Anička. Mamka říkala, že je to kvůli nám, že jsme zlobili," popisovali chlapci znalcům.
5. ledna ji zadržela norská policie. Policisté ji zatkli v souvislosti s pátráním po údajně týraném třináctiletém českém chlapci Adamovi. Nakonec zjistili, že domnělý třináctiletý Adam je ve skutečnosti 33letá Škrlová. Jako "Adam" dokonce chodila Škrlová od září v Norsku do školy.

Případ týraných chlapců půjde před soud v polovině června

Stěžejní případ v rozsáhlé kuřimské kauze, tedy týrání chlapců Jakuba a Ondřeje, půjde před soud v polovině června. Proces by měl téměř po roce různých spekulací objasnit, proč šest lidí, včetně jejich matky Kláry Mauerové a tety Kateřiny, chlapce týralo.

Kromě dvou příbuzných jsou obviněni i Barbora Škrlová, její bratr Jan, dále jejich přátelé Hana Bašová a Jan Turek. Všem nyní hrozí za týrání a spolupachatelství osm až 12 let vězení.

Soud nejprve rozhodne o tom, zda bude proces veřejný či nikoliv. Obě strany, jak obžaloba tak obhajoba, chtějí, aby se veřejnost účastnit nemohla. Zatím je jisté jen to, že chlapci vypovídat nebudou.

:. Eskorta přivezla k soudu Barboru Škrlovou a Kateřinu Mauerovou (v pozadí). foto: ČTK/Igor Šefr

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám